Създаването на съвместен екип от Плевен и Олт ще обсъждат в Румъния
Създаването на съвместен екип от Плевен и Олт ще обсъждат в Румъния / Яна Дамянова

Предложение за изграждане на съвместен екип от областна администрация Плевен и администрацията на Окръжен съвет на окръг Олт е акцент в работната среща, която започва днес в град Слатина, Румъния. Това е поредното заседение на Еврорегион “Плевен - Олт”, информират от пресцентъра на областната управа.

Съвместният екип ще трябва да разработи рамкова програма за реализиране на общи проекти в сферата на трансграничната инфраструктура. Първоначалната идея предполага българо-румънският екип да се състои от шест експерти и специалисти, а в рамковата програма да се посочат възможните проекти и бенефициенти, да се набележат проучвания, обосновки и техническа готовност за участието в проектите.

В Слатина ще бъдат обсъдени и идеи за проекти в областта на туризма. Един от тях е “По пътя на румънските воини по времето на десетата Руско - Турска война - освободителна за България”, а също и проектът “Улпия Ескус - Сучидава - през вековете и за вековете”.

Заедно с румънските партньори българската делегация ще обсъди и актуализацията на състава на Управителния съвет на Еврорегион “Плевен - Олт”, чийто председател е областният управител Цветко Цветков. Ще бъде представен и съвместен проект на тема “Еврорегион Плевен - Олт - настояще и бъдеще” за участие в Оперативна програма “Трансгранично сътрудничество Румъния - България”.