/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Плевен наложи условна присъда на румънски шофьор заради катастрофа със загинал велосипедист, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата.

Делото е образувано на основание на обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Плевен. На 16 октомври 2020 г., в плевенското село Българене, румънецът, с инициали К.В., при управление на товарен автомобил, с прикачено към него полуремарке, е застигнал велосипедист и го е блъснал. Инцидентът е станал в тъмната част на денонощието. Пристигналият на мястото екип на "Спешна помощ" само е констатирал смъртта на велосипедиста.

Според обвинителния акт, водачът на товарния автомобил е нарушил правилата за движение, като се е движел със скорост 77 км/ч., при ограничение за населеното място 50 км/ч.

По време на днешното съдебно заседание, насрочено като разпоредително, подсъдимият е поискал разглеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, с признаване на вина, без да се събират доказателства.

Съдът е постановил присъда от една година и осем месеца лишаване от свобода - условно, с изпитателен срок четири години. Румънецът няма право да управлява автомобил за срок от година и осем месеца.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново.
БТА