Съдът определи 4 г. затвор и обезщетения за над 400 000 лв. на шофьор, убил четирима на пътя
Съдът определи 4 г. затвор и обезщетения за над 400 000 лв. на шофьор, убил четирима на пътя / dariknews

С присъда от 3 юни 2014 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия Х.Х. за виновен в това, че на 7 юни 2013 г. на републикански път І-3 /Бяла - Ботевград/ в близост до разклона за село Тотлебен, обл. Плевен, при управление на товарен автомобил с прикачено полуремарке нарушил правила за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Р.Р., В.Р., Р.Г. и Н.Р., всички от село Могилино -област Русе.

Първоначално съдът е определил наказание в размер на шест години лишаване от свобода. На основание чл.58а ал.1 от Наказателния кодекс, присъдата е намалена с 1/3 и така подсъдимият Х.Х. получава четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим, което да се изтърпи в Затворническо общежитие от открит тип.

Съдът лишава подсъдимия Х.Х. от право да управлява МПС за срок от шест години като е осъден да заплати над 400 000 лева на близките на загиналите при инцидента, както и разноски по делото на Окръжна прокуратура и Окръжен съд - Плевен.
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.

Инцидентът стана на 7 юни на главен път при разклона за село Тотлебен,  когато на прав пътен участък в посока Плевен-Русе, товарен автомобил "Скания Р-420", с прикачно ремарке, управляван от 45-годишен от село Панайот Хитово, община Омуртаг, удари правилно движещия се пред него "Рено Меган-Сценик".

Вследствие на удара водачът на лекия автомобил е изгубил контрол над управлението, напуснал е пътното платно и се е ударил в крайпътно дърво, при което "Реното" се възпламенява.
На място загиват шофьорът - на 55 години и пътниците в колата - 50-годишен мъж и две жени - на 76 и 52 години - всички от село Могилино - област Русе.