Свободен народ иска от Цацаров наказателни процедури, касаещи Борисов
Свободен народ иска от Цацаров наказателни процедури, касаещи Борисов / archiv.DarikNews

"Преди няколко дни, на една кръгла маса г-н Радулов - бивш секретар на МВР каза официално пред близо 100 души, че има сведения от първа ръка, че два дни преди кръвопролитието на "Орлов мост" по време на протестите в София са били арестувани около 700 криминално проявени лица, държали са ги 2-3 часа и са ги пуснали обратно, без да им правят нищо. Това се потвърждава от факта, че един от протестиращите, който е бил ударен с палка по главата е споделил, че видял служител на МВР, който бил събрал 3-4 момчета "с вид на гамени" и им е казал: "Действаме по вариант - 2".

Това съобщи в Плевен Цончо Колев - председател на Щаба за борба с изборните измами при ПП"Свободен народ", който заедно с Георги Ривов - съпредседател и Велин Джиджев - организационен секретар на партия "Свободен народ" бяха в Плевен, за да представят целите, които си е поставила партията.

"Какво означава "вариант - 2" аз не знам - да хвърлят камъни ли или да се бият с полицаите или нещо друго, но е явно, че това е режисирано и основната цел на Бойко Борисов е да се опита отново да открадне изборите", коментира председателят на Щаба за борба с изборните измами.

Цончо Колев обяви, че от партия "Свободен народ" излизат с призив договорите на всички, които са назначени в държавните структури и органи, от момента на подаване на оставката на правителството, да бъдат анулирани
"Имаме сведения, че в МВР се уволняват професионални служители и на тяхно място се поставят партийни", каза Колев и добави, че същото нещо става и в Министерството на отбраната, където се уволняват офицери и на тяхно място се слагат политически лидери. Такова, според него е и положението в Областните полицейски управления, където без много шум вече са били сменени общо седем души.

Колев каза още, че е ясно, че Бойко Борисов и правителството ще искат да повторят мандата си и за целта те ще приложат силни и крути мерки и ще си послужат с измама по време на предстоящите избори. "Ние казваме, че Бойко Борисов за нищо на света няма да допусне да не спечели изборите по простата причина, че той ще иска да се запази като личност и като политик". Колев изтъкна още, че ако Борисов загуби изборите и излезе от управлението на държавата, много хора ще му потърсят сметка.

Преди седмица от партията са предупредили главния прокурор да се самосезира по отношение на криминалното минало на Бойко Борисов от началото на Прехода. Тъй като от страна на главния прокурор Сотир Цацаров не е последвала реакция, от ПП „Свободен народ" са внесли писмо до него, с което го призовават да прояви отговорност и професионализъм и с действията си да докаже, че в работата си се ръководи от законите на Република България и не е в политическа или друга зависимост от министър-председателя в оставка, Бойко Борисов.

Искането на партията е, главният прокурор, спазвайки нормите на българското законодателство, да упражни правомощията си и да разпореди съответните наказателни процедури по пет случая, за всеки от които, според "Свободен народ" Бойко Борисов трябва да е в затвора. Сред тях е шеметната кариера на наблюдаващия прокурор Пламен Георгиев, който след като приключването на проверката, относно покойния вече бизнесмен Мишо Бирата със заключение, че няма данни за нарушения и престъпление, от прокурор в Софийска градска прокуратура, прокурор и ръководител на екип във Висша касационна прокуратура, заместник-административен ръководител на Специализираната прокуратура, става заместник-министър на Министерство на правосъдието.

"Влизането на Пламен Георгиев в изпълнителната власт става със съгласието и подписа на Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, но и като доскоро разследван от същият прокурор",, твърдят от партия “Свободен народ” и уточняват, че след заместник-министерския пост, Пламен Георгиев получава от Бойко Борисов и поста председател на Комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, известна като Комисията „Кушлев”. "Създава се впечатление, че в личния си контакт като проверяван, Бойко Борисов е „оценил” професионалните качества на прокурора и се е реванширал и изразил благодарност за заключението му по случая", се казва в съобщение от "Свободен народ" до медиите.

"Когато ПП"Свободен народ" е готова за изборите, тя ще предостави на гражданските сдружения 50% и повече в листите си", заявиха от партията.
Цончо Колев уточни, че листите няма да се редят отгоре надолу и да се спускат водачи на листи и т.н., а това ще са хората, избирани по места.