Според Николай Василев запазването на валутния борд е най-важно сега
Според Николай Василев запазването на валутния борд е най-важно сега / Sofia Photo Agency
Според Николай Василев запазването на валутния борд е най-важното сега
27339
Според Николай Василев запазването на валутния борд е най-важното сега
  • Според Николай Василев запазването на валутния борд е най-важното сега

"Основната ценност за страната в момента е запазването на валутния борд, ако това бъде загубено, ще загубим всичко", каза при посещението си в Плевен ексминистърът на държавната администрация Николай Василев. Според него всичко друго може да почака, но с валутата и стабилността й шега и компромис не може да се прави.

 Запазването на валутния борд се състои от два основни компонента, подчерта Николай Василев. Единият е удържането на бюджетния дефицит, посочи той. "Ние от НДСВ по принцип сме против бюджетния дефицит, но сега при тази бюджетна лавина, която се задава, не може да се говори за нулев дефицит, а само за удържане да не се пързулнем много бързо до долу", каза ексминистърът. Вторият компонент според него е стабилността на банките и банковата система. "България, слава богу, в това отношение е по-скоро за пример в света", обобщи Николай Василев.

Бившият министър подчерта, че цената на кризата не трябва да се плаща от майките. Друга стъпка, която не трябва да се предприема според икономистите на НДСВ, е по време на кризата да се увеличават преките данъци и осигуровки. Николай Василев изтъкна, че колкото се може по-скоро България трябва да търси предпазно споразумение с Международния валутен фонд. Той каза още и че каквито и да са антикризисните мерки, и който и да ги предлага, е по-добре, че изобщо има такива. В противен случай, според него, сценарият изобщо не е оптимистичен и може би ще се повтори ситуацията от Виденовото време. Подробности чуйте в прикачения файл....