След сезона на летните авантюри два пъти повече хора са се тествали за СПИН
След сезона на летните авантюри два пъти повече хора са се тествали за СПИН / netinfo

Двойно повече хора са се изследвали през последните 14 дни в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в плевенската здравна инспекция. Данните оповести д-р Бонеслав Бонев.

За периода от 17 до 30 август през кабинета са преминали 218 души, а за предходния двуседмичен период те са били 105. Специалистите обясниха повишението на броя на желаещите като традиционно след края на летните отпуски, по време на които много от хората са имали нови контакти.

Вече е започнала и изнесената дейност на КАБКИС, консултантите са изследвали служителите на Центъра за спешна медицинска помощ в Плевен, които са пожелали безплатно и анонимно да проверят здравния си статус по отношение на ХИВ/СПИН, сифилис, хепатит B и C. Изнесената дейност на кабинета ще продължи и през следващата седмица, допълни д-р Бонев. От 7 септември ще започнат изследвания в осемте филиала на Спешна помощ в общинските центрове в Плевенска област.

Изпратени са писма до кметовете на общини да информират хората за възможността да се тестват абсолютно безплатно и анонимно за четирите инфекции.