След 10-месечна борба ТЕЛК-Плевен уважи искане на 58-годишна жена
След 10-месечна борба ТЕЛК-Плевен уважи искане на 58-годишна жена / dariknews.bg

58-годишната Павлина Геориева е от Обнова. По професия тя е техник по автоматизация на производството и работата й винаги е била свързана с еднообразни движения и натоварване на определени групи мускули и сухожилия на двете й предмишници. Вследствие на това, тя е получила силни болки, заради които не може спокойно да извършва домакинската си работа. Десет месеца са били нужни на Павлина Георгиева, за да получи това, което й се полага.

От няколко години, Павлина е освидетелствана от ТЕЛК - Плевен, поради общи заболявания. Явила се на комисия на 25 ноември 2011 година и тогава й издали решение за 61% неработоспособност. Освен това, тя има професионално заболяване от 1989 година, но при представянето на протокол за това, той е бил отхвърлен. "Казаха ми, че това са стари истории, а заболяването го имам и в момента и на двете ръце", обясни Павлина. Затова тя решила да обжалва решението до НЕЛК - София.

Така на 18 януари 2012 година, Павлина Георгиева се озовава в столицата и е разпитана обстойно за заболяванията и още по-щателно прегледана в 8 специализирани кабинета. Накрая НЕЛК - София определя за всичките й заболявания 71% трудова неработоспособност, което я поставя в по-горна група и съответно определя по-голям коефициент на инвалидната пенсия. Предписанието на по-горната инстанция е Павлина да се върне за преосвидетелстване във Втори състав на ТЕЛК - Плевен, тъй като досега там не било обсъждано нейното професионално заболяване.

Тогава започнали серия изследвания, престой от няколко дни и в кардиологичното отделение. Заради множеството други прегледи и консултации се наложило да пътува всеки ден в продължение на две седмици до Плевен, което й коствало само за пътни разходи по 10 лева дневно.

Жената е повикана на ТЕЛК в Плевен на 18 май тази година. Отишла на датата, но я отложили за друг път, защото се оказало, че трябва да лежи в клиника или болница за професионални заболявания. "Аз ли съм виновна, че трябва да ме отлагат или, че въпреки предписанието на НЕЛК - София, не са го спазили като не са ми назначили консултации с такива специалисти?", попита Павлина.

След като минала на ТЕЛК, на жената са определени 67% неработоспособност като отново не е спазено предписанието за 71% и да бъде обсъдено професионалното заболяване. Тя подава молба за експертното решение, отново е повикана на ТЕЛК, следва и вдигане на процентите на 69. А в решението на плевенската ТЕЛК - пише, че препотвърждава решението на НЕЛК за професионалното заболяване на двете предмишници, но не следва процент трудова неработоспособност.

Павлина е вече наясно с процедурата, затова отива и отново подава жалба в картотеката на ТЕЛК. По думите й, една от лекарките се извинява, че е станала грешка и казва, че ще напишат ново решение. Предпоследното ходене на жената е в понеделник, на 1 октомври. Крайният резултат до момента е следният - Павлина Георгиева има две експертни решения, издадени на една дата - 27 септември, с един и същ номер, но едното е за 69, а другото за 71%.

Жената е подала отново жалба - заради становището за професионалното й заболяване, което е останало същото, въпреки предписанието на НЕЛК.
„Искам да знам, дали това заболяване е излекувано или не е. Преди години докторът, който ми беше лекуващ лекар и председател на комисията по професионални заболявания ми каза, че това заболяване не се лекува", допълва Павлина.
Инвалидната пенсия на Павлина Георгиева е малко над 138 лева на месец, като е имало и период, в който е била спряна. Лекарствата й струват 240 лева на месец. 58 - годишната жена не може да започне работа заради заболяванията си, а и възрастта й е такава, че е все по - трудно да се намери работа изобщо.

Въпреки трудностите, Павлина е доволна, че на местна почва институциите са разбрали, че трябва да изпълняват предписаното от по-горна инстанция. "Нека хората не се отчайват, да не се чувстват беззащитни, все още в България има институции, където можем да разберем истината за нашето здравословно състояние, да продължим да се борим и да постигнем резултат", заяви Павлина Георгиева.