Скулпторът проф. Дамянов празнува рожден ден в Червен бряг
Скулпторът проф. Дамянов празнува рожден ден в Червен бряг / netinfo

70-годишнината на известния скулптор - проф. Крум Дамянов ще бъде отбелязана на 28 септември в Червен бряг . Празникът, който е организиран в парк-градината на фирма „Тера”, ще започне в 11.15 часа с тържествена церемония по посрещане на гостите.

В 12.00 часа ще бъде открит монумента „Пасаж”, дело на юбиляра проф. Крум Дамянов. Предвидена е и демонстрационна обиколка в изложбената зала на фирмата, по време на която на мултимедия ще се показват моменти от творческата дейност на проф. Дамянов.

Поканени за тържеството са представители на президентството, посланици, зам.- министри, депутати, кметове, областни управители, известни български творци, приятели и роднини на проф. Дамянов. Проф. Крум Дамянов е автор на мемориалните ансамбли: „Самарското знаме”  в Стара Загора, „Създателите на българската държава” в Шумен, „Асеневци” във Велико Търново.

Негови са „Камбаните” в София, „Часовниковата кула” в Хасково, „Софроний Врачански” във Враца, „Разпятие” в Кюстендил. Монументалната пластика на проф. Дамянов е притежание на известният в Европа колекционер Уго Вутен /Белгия/, както и на галерии в Европа, САЩ и Азия.

Кавалетната скулптура на проф. Дамянов е притежание на галерии и частни колекции в Австрия, Белгия, България, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Южна Корея. Участвал е в изложби в Париж, Маями, Брюксел, както и в скулптурните симпозиуми в Австрия, Полша, Германия, Южна Корея.

През 1992 год. Международният биографичен център в Кембридж – Великобритания го включва в своето издание ”Men of Achiement”. Американският биографичен институт три пъти го включва в своята енциклопедия “Five Hundred Leaders of Influence” през годините 1994, 1998 и 2003.