Ще чистят цялостно растителността в коритото на река Осъм
Ще чистят цялостно растителността в коритото на река Осъм / netinfo

 

Започва подготовката по цялостно почистване на дървесната и храстовата растителност в коритото на река Осъм. Ще се работи в участъка от моста при ул. „Стефан Караджа" до края на урбанизираната територия.

Особено внимание ще се обърне на участъците от реката в непосредствена близост над мостовите съоръжения. Това разпореди със заповед кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, съобщиха от пресцентъра му. Решението на градоначалника е в резултат на констатациите на назначена на 15 февруари нарочна комисия, извършила в края на миналата седмица оглед на място на коритото на река Осъм.
Проверката на комисията установи наличие на храстовидна растителност и дървета със среден диаметър 10 см от двете страни на течението на реката, това са самозалесили се единични дървета и храсти, прорасли във водното течение и в самата корекция на реката.

Така се създават предпоставки за ерозия и последващо разрушаване на корекцията. Обрастването на речното корито с единични дървета и храстовидна растителност непосредствено преди мостовите съоръжения при ул. „Стефан Караджа" и бул. „Велико Търново" е възможно да доведе до намаляване проводимостта на реката през периодите на пълноводие, се посочва в констативния протокол на комисията. Тя излезе с предложение да се предприемат неотложни мерки за премахване на израслите във водното течение дървета, дънери, храсти и всички паднали или с опасност от падане дървета.
Проверката установи още, че подпорните стени са в добро състояние, но праговете след мостовете са с разместени бетонни блокове и разрушени основи.
Преди почистването на растителността от реката кметът изиска да се изготви сортиментна ведомост от лицензиран лесовъд с цел установяване на вида и количествата дървесина и при самото изсичане и извозване да бъдат взети всички необходими мерки от изпълнителя, определен по реда на Закона за обществените поръчки, за да се предпази от нарушаване прилежащата инфраструктура.
Съгласно чл. 140 от Закона за водите, общината е задължена да поддържа в изправност изградените хидротехнически съоръжения в границите на населените места.

Кметът обяви, че за почистването на реката няма да се използват средства от бюджета на общината, работата ще е за сметка на добитата дървесина. Той предложи да бъде осъществен и граждански контрол върху всички процеси по изсичането, извозването и продажбата на дървесината.

Мерките, които предприемаме, обаче са временно решение, коментира Казанджиев, трайното решение ще е факт след изготвянето на цялостен проект за почистване на реката, в бюджет 2012 са заложени средства за проектирането. Но тъй като реките по Закона за водите са държавна собственост, са нужни координирани действия с областния управител.