24 maj
24 maj / obshtina levski
Внушително празнично шествие на ученици ,учители, дейци на културата и граждани в град Левски обагри  24 май -Денят  на българската просвета и  културата и на славянската писменост.

24 maj
obshtina levski

Под звуците на  най-възторжения на българите химн "Върви, народе възродени", който пеем  вече 115 години, шествието тръгна от кръстовището на ул.”Кирил и Методий” със знамена, балони и танци на мажоретките. То бе ярък израз на почитта към делото на славянските първоучители и обичта към най-българския празник.
С химна за  Светите братя Кирил и Методий, изнасяне на училищните знамена и празнични слова започна празничния концерт пред Общината.
 
Молитва към солунските братя св. св. Кирил и Методий, „покровители на Европа”отправи  отец Християн, молитва  за запазване на отечеството в мир и единство, обединение на славянските народи в миролюбие и премъдростта на първоучителите  да помага за да расте просветата в нашата страна за добруването на народа.
 
Кметът на Община Левски Любка Александрова приветства ученици, учители, дейци на културата и просветата, жителите на град Левски с празника на българския дух. Tя подчерта богатството, което притежава  народа ни припомняйки  думите на св.Кирил, изречени преди 11 века „Голи са без книги всички народи”, богатство, което ни кара да се чувстваме горди.

24 maj
obshtina levski

„24 май е истински български празник, символ на нашата признателност и благодарност към българското учителство от първоучителите св. св. Кирил и Методий до хилядите учители днес в класните стаи и аудитории, което и днес е символ на единството ни като народ и дух”, каза Александрова и пожела на всички учители и просветители в община Левски да запазят енергията, вдъхновението и дръзновението с което градят устоите на българщината в душите и умовете на младите поколения, защото „народността на пада там дето знанието живей”.

24 maj
obshtina levski

Празнично приветствено слово поднесе и председателят на Общински съвет –Левски Дочко Дочев.

Със заповед на кмета, за празника бяха наградени: Мариела Николаева Любенов, европейски шампион по карате Киокушин за деца старша възраст, ученичка в Х клас на СУ „Крум Попов” гр.Левски за отлични постижения в учебната и извънкласната спортно–състезателна дейност.
Виолета Видолова Панайотова, главен учител в  ДГ „Слънце” гр. Левски носител на званието „Учител на годината-2017” присъдено от Председателя на СБУ и  Почетно отличие „Неофит Рилски” на МОН, за цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование.

Празничен концерт изнесоха деца от подготвителната група в ДГ”Слънце”, ученици от СУ”Крум Попов”,Мажоретен състав – Община Левски с ръководители Валя Маркова и Соня Дунева, ВГ”Усмивка” и ВГ”Лира” от ОУ”Максим Горки” с ръководител Бойка Русанова, ВГ”Фортисимо” с ръководител Мартин Йорданов от СУ”К.Попов”, ТС „Незабравки” при Сдружение „С талант –изкуство от любители” с ръководител Павлина Генова.