rumen petkow
rumen petkow / dariknews.archive

Няма застрахована държава или институция от хакерска атака, но това, че на НАП им отнело повече от 10 дни, за да пуснат приложението, с което хората да проверят дали са сред засегнатите от хакерската атака, е притеснително. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира пробива в сигурността на приходната агенция в студиото на "България сутрин". По престъплението, за извършител държавното обвинение сочи Кристиян Бойков, а за подбудители - неговите началници във фирмата, в която работи.

"11 дни няма един държавен служител, който да носи отговорност за това нещо - това е катастрофа. Очевидно в Министерството на финансите нещо не е наред. Първият, който носи отговорност за звеното, е министърът на финансите", каза Петков.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на ПП АБВ заяви още, че течът на лични данни от НАП създава грозна хранителна среда за клеветене на хора, но по думите му големият проблем е в липсата на държавна отговорност.
Петков беше категоричен, че за случилото се в МВР има пропуски, но в Министерството на финансите можем да говорим за престъпление.
"Липсата на каквато и да е отговорност казва на българските граждани: "нямате държава", заяви Петков.

Румен Петков коментира и създаването на комисия в парламента по случая, а по думите му тя е абсолютно ненужна, защото в Народното събрание няма специалисти по киберсигурност.

Председателят на ПП АБВ каза, че партията се готви със своите кандидати за местните избори през есента и до средата на август трябва да е приключил преговорният процес между тях и евентуалните им партньори.
Според Петков сега трябва консолидация на опозицията и на местните избори у гражданите да се създаде усещане за алтернатива./Пресцентър-ПП АБВ/