PETKOV
PETKOV / dariknews.archive
Като слаб и неудовлетворителен определи в пресклуба на БТА в Плевен Румен Петков резултата от представянето на ПП АБВ на извънредните парламентарни избори от 26 март 2017 г.
„Не можем да си затваряме очите пред този не добър за нас резултат“, каза той и добави, че от тук нататък е необходимо с всички сили и средства да бъде подкрепен потенциалът, който притежават председателят на ПП АБВ Коста Проданов, както и самата партия.
„Това означава много активна работа с нашите представители в местните органи на управление като кметовете на населените места и на общини, които са избрани с наша подкрепа, общинските ни съветници и въобще, целият изграден потенциал трябва да бъде максимално активизиран и впрегнат в политическа и обществена работа“.

По отношение на начина, по който се преговаря в момента за сформиране на правителство, членът на Изпълнителното бюро на ПП АБВ Румен Петков изрази безпокойство:
„Обезпокоени сме от възможността да се стигне до колапса, от който Борисов излезе чрез оставката на предишното правителство. Тук обаче има и много сериозни предпоставки за анализ на избирателната система. Ние ще инициираме политически и експертен дебат по Закона за политическите партии и по изборния кодекс, който да се проведе сега, а не за пореден път да бъдем потърпевши като общество от промени в изборната нормативна уредба, буквално след последния момент, и то част от тях доста спекулативни“.

Румен Петков посочи, че не може участието на партии като ДОСТ и ВОЛЯ в изборния процес да се счита за нормално.
„Затова сме ги атакували институционално, в това число при главния прокурор и Агенцията за национална сигурност – ДОСТ заради очевидно вмешателство на друга държава във вътрешните ни работи по един много груб и безпардонен начин и тук трябва българските институции да се намесят много категорично.
В случая с ВОЛЯ е пределно ясно, че СГС ги е регистрирал въпреки закона и ние сме притеснени от факта, че Инспекторатът на ВСС не обявява имената на съдиите, които са допуснали това беззаконие“, каза още Румен Петков.     

Той заяви, че всичките искания на ПП АБВ ще бъдат представени на 240-те народни представители след конфигурирането на 44-то Народно събрание с надеждата да бъде сезиран Конституционния съд, както от тях така и от президента Румен Радев.
„Аз не изключвам изборите да бъдат касирани, ако ние имаме действително институции, които оценят обективно посегателството върху националната ни сигурност от съседна Турция и участието на ВОЛЯ в изборите, наистина не е изключено изборите да бъдат касирани“, коментира Румен Петков.