„Родени свободни на БТА посреща гражданите в Областна администрация - Ловеч
„Родени свободни на БТА посреща гражданите в Областна администрация - Ловеч / obl.lovech

Изложбата на БТА „Родени свободни" гостува и на областната администрация в Ловеч, съобщиха от там. По покана на областния управител Милко Недялков, до средата на март 29-те табла с възрожденски вестници от преди 130 години ще могат да се видят и прочетат във фоайето на високата сграда.

Посетителите ще могат да се докоснат до вестниците на Любен Каравелов - "Свобода", "Независимост", на Христо Ботев - "Дума на българските емигранти", "Будилник", "Знаме", на Георги С. Раковски - "Бранител", "Бъдущност", на Стефан Стамболов - "Нова България".

Родени свободни" на БТА посреща гражданите в Областна администрация  Ловеч
netinfo

Областният управител Милко Недялков приветства експозицията с думите: „Струва си тази изложба да се види от всички родолюбци. В нея е съхранен дух, който ни е нужен всеки ден. Благодаря на БТА, Великотърновския университет и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" за завладяващото представяне на историята."

Родени свободни" на БТА посреща гражданите в Областна администрация  Ловеч
netinfo

Цветен акцент на изложбата са карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях. Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.
В началото на февруари генералният директор на БТА Максим Минчев откри „Родени свободни" в художествена галерия „Вароша" в Ловеч заедно с Недялков и Ловчанския митрополит Гавриил.

"Родени свободни" бе показана за първи път по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света в Букурещ през 2012 г. Изложбата бе представена с голям успех също и в Русе, Варна, Сливен, Велико Търново, Плевен, Видин и в румънския град Крайова.