Проф. Горчев: В момента създаваме алгоритъма в неинвазивната медицина
Проф. Горчев: В момента създаваме алгоритъма в неинвазивната медицина / archive.dariknews

За изминалите седем месеца от откриването на Хайфу центъра в СБАЛАГ"Света Марина" в Плевен в него са лекувани 118 пациента. Това става след съответните консултации, които да покажат, че даденият пациент е подходящ за тази терапия и тогава той идва в Плевен за извършването на самата терапия. Това сподели на пресконференция д-р Рената Карааргирова - директор „Международни връзки и научен обмен" в СБАЛАГ „Света Марина"- Плевен.

От тези пациенти 76 са жени с миома на матката, като при извършените хайфу терапии са били стопени общо 87 миомни възли. За една хайфу процедура, която продължава около час и половина, могат да се лекуват 3-4 възела.
Друга индикация на доброкачествено образувание, лекувана в хайфу центъра е фиброаденом на млечната жлеза, където процедурата е само 40 минути. След терапията, жената си тръгва без деформация на гърдата - без разрез и травма. 15 пациента са лекувани от карцином на панкреаса, черен дроб, сарком, млечна жлеза.

Управителят на „Св.Марина", гр. Плевен проф. Григор Горчев сподели:

"Нищо не може да спре човешкия прогрес и затова ние сме стигнали до това, което е в момента и сега сме на един междинен етап от развитието на съвременната медицина". Той припомни определението за здраве като състояние на физическо, психическо и социално благополучие, на което не се обръща достатъчно внимание у нас.

"Не е тайна, че ние в момента създаваме алгоритъма за раково болните хора. Няма опит и образно казано както в САЩ, така и в Европа по отношение на тези болни вече се трупат случаите, които дават добрия ефект от тази хайфу технология и така ще се създаде един алгоритъм, който ще стане стандарт", заяви проф. Григор Горчев, който е носител на почетния знак на Президента на Република България за принос в българската медицина, носител два пъти на званието „Лекар на Годината" - БЛСъюз, въвел в България роботизираната хирургия и активен радетел на неинвазивната медицина - Хайфу /HIFU/ и нейното въвеждане и утвърждаване в България и Източна Европа.

"Преди 9-10 месеца ни беше изключително трудно да вземем решението за въвеждането на Хайфу, защото от една страна беше една изключително нова и съвременна, непозната никому технология. От друга страна това е една изключително скъпа технология и си представете, за една структура като "Света Марина" да вземе решение да я вкара тук - в Плевен, без да сме 100% сигурни какви ще бъдат крайните резултати". Това каза проф. Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен, който изрази задоволството си от това, че е част от екипа, който вкара Хайфу - технологията в Плевен, България и Източна Европа и плевенският е един от първите хайфу центрове в Европа.

Проф. Томов изрази и радостта си от факта, ще Плевен ще се превърне в един от центрове в страната по иновативна медицина.
В тази връзка, ректорът припомни, че наскоро Медицинският университет в Плевен е сключил договор с БАН. "Идеята на този договор е всъщност да развием точно това - Плевен заедно с Медицинския университет и университетските болници, каквато е и СБАЛАГ"Св. Марина", да бъдат авангарда на България в иновативната медицина и технологии. Ние сме направили първата изключително важна крачка с роботизираните системи".

Специален гост на пресконференцията беше Александър Коляндов- пациент на Хайфу-Центъра, преминал терапията в Хайфу центъра за премахване на тумор на панкреаса. Той разказа, че цялата процедура в центъра е продължила 4 дни, а на петия ден вече е бил на работа. Пациентът е наддал 4 килограма, има апетит и се чувства добре.
Така, след преминаване на няколко курса химиотерапия и прилагане на терапията с високоинтензивен ултразвук, туморът е унищтожен/стопен/напълно.

Проф Горчев В момента създаваме алгоритъма в неинвазивната медицина
netinfo

Около 2930 консултации, включително и напълно безплатни он-лайн консултации при средно до 30 имейла дневно са извършени за изминалите седем месеца. Пациентите, пожелали консултации освен от България са от САЩ, Великобритания, Франция, Холандия, Малта, Латвия, Македония и Турция.
Ако конкретният случай не е подходящ - на пациентите се дават координати най-добрите специалисти в страната за съответното заболяване.

СБАЛАГ"Света Марина" осъществява постоянна връзка с пациентите, преминали терапия в Хайфу-центъра, по телефон и он-лайн, за проследяване на състоянието им през 1-2-6 месеца.