Продължава снегопочистването в Плевен и общината
Продължава снегопочистването в Плевен и общината / Люба Нинова

Между 35 и 40 см е дебелината на новата снежна покривка в Община Плевен след обилния валеж през последното денонощие. Информацията е от пресслужбата на общинската администрация. Предвид обстановката, на непрекъснат режим работят екипи на трите фирми, осигуряващи зимното поддържане - „Инжстрой", „А.С.А. България" и „Чистота". Общо 42 специализирани автомобила - снегорини, самосвали и трактори с дъски, фадроми, опесъчители, осъществяват дейностите на територията на Плевен и четвъртокласната пътна мрежа. За почистването на пешеходни участъци работят три ръчни роторни снегорина. С ръчно почистване на спирки и тротоари са заети и още 90 работници на трите фирми.

Към момента всички пътища от четвъртокласната мрежа са проходими при зимни условия с изключение на отсечката Беглеж - Николаево, където се работи усилено за преодоляване на затрудненията. Екипи поддържат и отсечките Радишево - Тученица, Радишево - Пелишат, Пелишат - Згалево, Буковлък - Върбица, Къшин - Брестовец, където има частични навявания и образувани преспи. На територията на общината няма селища с прекъснато електро- и водоснабдяване. Предвид продължаващия обилен снеговалеж, четвъртокласните пътища ще бъдат почистени и трети път към 16.00 часа.

В Плевен град с предимство се разчистват основните пътни артерии, за да се осигури движението на обществения транспорт, подстъпите към болници, „Детска кухня", ясли, градини, училища и социални заведения. Създадена е организация за навременна доставка на храната във всички детски заведения, ползващи услугите на Детска кухня.

В края на деня ще се пристъпи към почистване и на второстепенните улици с цел осигуряване достъпа на сметоизвозващата техника.

Служители на общинския инспекторат извършват активно проверки за почистване на прилежащите площи от собствениците или ползвателите на сгради и обекти.
Сигнали за инциденти, свързани със зимната обстановка, се приемат на  тел. 881 322/323 - Дежурен по общински съвет по сигурност и управление при кризи.