Приемат кандидатури за съдебни заседатели в Ловеч
Приемат кандидатури за съдебни заседатели в Ловеч / dariknews

Ловешкият общински съвет приема в деловодството си кандидатури за съдебни заседатели за Районния и Окръжния съд от 1 до 31 юли. Това решиха на сесията си съветниците, откривайки процедура по изготвяне на предложенията за съдебни заседатели с петгодишен мандат, считано от 1 януари 2015 г. Предложенията до за това направи председателят на местния парламент Тихол Тихолов, съобщиха от общинския съвет.

Съветниците решиха още информирането на обществеността за откритата процедура, както и за необходимите документи на кандидатите, да тече през целия месец юли, а те да приемат решения с предложения за съдебни заседатели до 10 септември. Първоначално предложените от Тихолов дати бяха променени след уточняващи писма на ръководителите на двете съдилища.

Според Закона за съдебната власт съдебен заседател е дееспособен български гражданин, навършил 21 години, но ненавършил 65 към момента на определянето му, ползващ се с добро име в обществото, неосъждан за умишлено престъпление независимо от реабилитацията. Съгласно този закон общинските съвети, намиращи се в съдебния район на съответния съд, правят предложения за съдебни заседатели, като най-малко 10 на сто от тях трябва да са с педагогическа квалификация. Мандатът на сегашните съдебни заседатели изтича в края на годината