През 2009 година над 1 000 души в Плевенско ще останат без работа
През 2009 година над 1 000 души в Плевенско ще останат без работа / netinfo

Над 1 000 души, работещи във фирми на територията на област Плевен, се очаква да бъдат съкратени през 2009 година в следствие от финансовата криза. Тези данни бяха представени днес от Регионалния съвет на КНСБ Плевен.

 До момента 280 работници са съкратени от 6 фирми от общините Плевен и Червен бряг. Фирмите, които са освободили работниците си, са в областта на шивашката и стъкларската промишленост, на машиностроенето и стоманолеенето. Най-голям брой са съкратените работници във фирмите “Галижо” ЕООД, “ Текстилко” ЕООД и “Палфингер” ЕООД. През новата година масови съкращения се очаква да има във фирма “Яна”, занимаваща се с производството на трикотажни изделия и шивашките предприятия “Димитров” ЕООД , “Невитекс” ООД и “Булдеза” ООД. От Регионалния съвет на КНСБ уточняват, че до момента не разполагат с данни за очакваните съкращения в браншовете строителство и услуги.

Според Свилен Янков, директор на Бюро по труда Плевен, за сега в общината няма драстично увеличение на безработицата в следствие на финансовата криза, както се очакваше. Не са получени и официални известия от фирми, които ще извършват масови съкращения през януари 2009 година. По закон те са длъжни да уведомят бюрото един месец преди да го направят. Предвидените санкции, ако не бъде уведомена дирекцията, са 250 лв. глоба за един освободен служител.