Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Над 67 милиона от данъци и осигуровки влезли в НАП - Плевен", четем от челото на новия брой на регионалния всекидневник "Посредник". "През първите пет месеца на годината офис на НАП в Плевен отчита 15% ръст на приходите в сравнение с миналата година, което му отрежда едно от първите места сред седемте офиса от обхвата на Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново.
Общо от началото на годината до края на май от данъци и осигурителни вноски постъпленията в хазната са 67 714 168 лева, което е с 9 милиона лева в повече от същия период 2011 година. Годишният план за 2012-а е увеличен с над 7 милиона лева спрямо миналогодишните приходи, но въпреки това е изпълнен на 41.7%".

"Изборът на Шарабански за кмет - законен реши Плевенският административен съд", е друго водещо заглавие в "Посредник" днес. "Плевенският Административен съд излезе вчера с решение, потвърждаващо решение №222 от 23 април тази година на Общинската избирателна комисия в Кнежа, с което на първи тур за кмет на Община Кнежа бе избран Симеон Шарабански. Решението, заедно с мотивите за него, са публикувани в страницата на съда. След вота, в който Шарабански победи с 50.73% от 2 983 действителни гласа, опонентът му от ПП ГЕРБ - Гълъбин Хиков, подаде жалба. Тя, според мотивите на съда, не бе доказана с разпит на свидетели и изисканите протоколи от избора. Според всичко изложено в хода на делото, съдът намира, че не е установено наличие на съществени нарушения на изборния процес, които биха могли да доведат до промяна на изборния резултат.
Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд".

Още една съдебна сага на бивш кмет влиза в съда - "Утре ще се гледа делото срещу Печеняков", пише в новия си брой "Посредник". "Утре, 7 юни, е делото срещу бившия кмет на Долна Митрополия - Александър Печеняков. Той е обвинен в това, че през периода от 16.09.2008 г. до 10.12.2008 г., в Долна Митрополия, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет нарушил служебните си задължения, като с цел да набави облага е продал имоти на по-ниски цени от данъчната им оценка и пазарната стойност, без да са приети и одобрени от Общинския съвет. В обвинителния акт се казва, че в резултат на това са настъпили значителни вреди за града в размер на 23 374 лв., в това число и сумата от 6161.53 лв., представляваща разликата между цената, на която са продадени имотите и данъчната им оценка.
Александър Печеняков е обвинен и в това, че през периода 11.08.2005 г. - 13.10.2009 г., отново в качеството си на кмет не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество - частна общинска собственост и финансови средства, като сключил договори за продажба на 20 броя недвижими имоти, които са частна общинска собственост, находящи се в различни населени места, на цени, по-ниски от продажните цени на имотите и от това са последвали значителни щети в размер на 68 185 лв".

"Некоректни работодатели, неправилно изчислени пенсии и детски надбавки - сред най-важните социални теми" - така обобщава в новия си брой регионалният всекидневник работата на откритата приемна в Плевен, която представи услугите на новосъздадения Център за обаждания и предоставяне на социална информация към Министерството на труда и социалната политика. 69 анкетни карти за работата на приемната бяха попълнени от 9 до 12 часа, което означава, че толкова плевенчани са посетили приемната.
В новия брой на "Посредник" ще прочетете още: "Читатели предлагат: Който превишава скоростта, да работи като санитар в интензивното", "Търговия, туризъм и образование - приоритети в отношенията с Турция", "За поредна година шахматният отбор на МГ "Гео Милев" спечели финалите на Ученическите игри", "На празник в Одърне - Песни и танци от и за всички възрасти".