Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Първи по рода си форум по дентална медицина

Малко страни могат да се похвалят със 70-годишна история на висше образование по дентална медицина. С тези думи започна словото си проф. д-р Андон Филчев, декан на факултета по Дентална медицина в Медицински университет - София, на първият по рода си форум по дентална медицина, на който Плевен стана домакин.
В събота сутринта зала „Магнум" във Втора клинична база беше пълна със специалисти в тази сфера. Проф. Филчев коментира, че този форум е необходим за всички колеги.
Събитието беше под патронажа на кмета, проф. Димитър Стойков, който каза, че изпитва удовлетворение от това, че именно Плевен е избран за домакин на събитието, което е доказателство, че градът ни е престижен медицински център

Малко миски, много мераклии да оплакнат окото

Десет момичета на възраст от 16 до 20 години, избрани чрез предварителен кастинг, ще се борят за титлата "Мис Плевен 2012" в началото на тази седмица. Нашият град се слави с най-хубавите жени, но явно, че плевенчанки са и много скромни - само 30 момичета са се престрашили да се явяват на кастинга, споделиха организаторите. Според тях това е твърде малка цифра, предишни години е имало в пъти повече кандидатки.

Изчистихме Плевен за ден:"Дано не е чисто ден до пладне"

В събота десетки плевенчани се включиха в акцията за почистването на Плевен. Но повечето бяха служители от Общинската и Областната администрация, както и ученици, случайни граждани почти нямаше. Точно в десет часа стартира инициативата. Лично кметът на града професор Димитър Стойков се включи в почистването на градинката пред ОАПС и, облечен в спортен екип, даде пример, като собственоръчно събра няколко торби с отпадъци. Които съвсем не липсваха на това място.
"Аз се радвам на отклика както на плевенчани, така и на колеги от Общината за акцията. Още предния ден Университетска болница се е включила в инициативата и са почистили района пред болницата. Вижте как само за няколко минути всичко се изчисти тук" - посочи с ръка зелените площи в градинката пред ОАПС-а кметът. "На всички ни харесва да е чисто, свежо и особено сега, пролетта, когато всички чистим домовете си, нека да изчистим и около тях, за да се чувстваме по-уютно в града си" - призова той и обяви, че на следващата акция по почистването на България - на 12 май, очаква повече плевенчани да се включат и да излязат да почистят парковете и зелените площи.

Не бива на операта да се гледа като на стока
споделя режисьорът на "Дон Паскуале", проф. Павел Герджиков

Пресконференция по повод представянето на операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети на 2 и 3 април от 19 ч на сцената на ДКТ "Иван Радоев" даде екипът, работил по продукцията. Както писахме, спектакълът е съвместен проект на Плевенска филхармония, Общински хор "Гена Димитрова" и НМА "Панчо Владигеров". Негов режисьор е проф. Павел Герджиков, диригент - доц. Христо Игнатов, художник - Иван Велчев, а асистент-режисьор - Милена Николаева. Чест прави на Община Плевен, че в тежкото време, в което живеем, подкрепя подобни проекти, сподели режисьорът проф. Павел Герджиков. Идвал съм много пъти в тук, като изпълнител, а сега вече, като режисьор, ми беше изключително приятно да се срещна с един прекрасен хор, допълни той. По думите му, той е останал впечатлен от способността на неговите изпълнители за ансамблово музициране и желанието им не само да пеят, но и да бъдат актьори.

В Свищов палят свещ за „сбогом" на АЕЦ Белене

Представители на Комитета за екологоикономическа защита на Свищовски регион и техни съмишленици от „Коалиция БелеНЕ", включително членове на Фондация за земеделие и околна среда от Никопол и граждани се събраха в събота вечерта пред сградата на Община Свищов, за да кажат символично сбогом на АЕЦ Белене.
Точно в 20:30 часа, когато започна Часът на Земята, всички присъстващи, сред които кмета на Свищов, Станислав Благов запалиха свещички в памет на вече закрития обект с пожеланието той вече никога да не се възражда.