Представят филм за Вера Кочовска
Представят филм за Вера Кочовска / DarikNews.bg

Документален филм, посветен на плевенската лечителка Вера Кочовска, ще излъчи ТВ Арт на 10 декември. Филмът е дело на режисьора Стилиян Иванов и носи заглавието "Феноменът Вера". Той е част от поредицата "Репортажи за вярата".

Първата лента в тази документална сага е заснета с благословията на Ванга през 1996 г. и логично е посветена на най-големия феномен на Балканите - пророчицата от Рупите или както я наричат всички "баба Ванга". Пет години по-късно Стилиян Иванов продължава кино-разказ с преподобна Стойна - предшественичката на Ванга, а още пет години по-късно факт става филмът за Вера Кочовска. "Феноменът Вера" дава безброй отговори както на ежедневните въпроси, така и на глобалните загадки - смърт, прераждане и др., посочва режисьорът.

Не е случаен и денят, в който филмът на режисьора Стилиян Иванов и оператора Мирослав Евдосиев, ще бъде излъчен. 10 декември е ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението на града. По инициатива на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов програмата на телевизията ще представи както миналото историческо и културно величие на града, така и уникалните му съвременици.

В специалната телевизионна програма ще блестят и емблематичните клипове на Емил Димитров - "Моя страна, моя България", "Писмо до мама" и "Ако си дал".