Празник на народния обичай и автентичната носия започва в Рибарица
Празник на народния обичай и автентичната носия започва в Рибарица / netinfo

Четвъртото издание на празника на народния обичай и автентичната носия ще се проведе от днес до 12 юли в местността Костина на курортното тетевенско селище Рибарица.

Тази година участие са заявили 76 групи и състави от регионите Видин, Свищов, Русе, Силистра, Монтана, Плевен, София, Ботевград, Ловеч, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Добрич, Варна, Карлово, Ямбол, Димитровград. Четирчленно жури с председател доц. Георг Краев ще оценява изпълнителите на народни песни, музика и танци, участниците в представянето на обичаи, носии и карнавални маски.

Фолклорната надпревара ще започне днес в 13.50 ч. На 11 юли в 9.30 ч. е официалното откриване, след което конкурсната програма ще продължи с изпълненията на тетевенските певчески формации - група «Вежен» и Дамска вокална група към пенсионерския клуб. Фолклорни състави и групи от различни краища на България ще се представят на сцената до 21.30 ч.
Старт на третия ден ще дадат състави при НЧ «Димитър Паскалев» от добричкото село Росеново в 9.00 ч. Конкурсната програма ще продължи до 17.00 ч., а след това ще започне награждаването на отличените.

Съгласно регламента на празника на народния обичай и автентичната носия, в конкурса за млади таланти могат да участват деца до 14-годишна възраст, които ще се конкурират в надсвирване - индивидуално и ансамблово; надпяване - също индивидуално и ансамблово; представяне на най-оригинална карнавална маска. Конкурсът за участници от 14 до 104 години включва ансамблово надиграване; надпяване - индивидуално и ансамблово; представяне на най-оригинална карнавална маска, на автентични носии и народни обичаи.

 Организаторите са предвидили награди в различни категории, сред които специалните награди на Министерството на финансите за селище, пазител на фолклорните традиции, ще се връчват награди от името на Община Тетевен и на Кметство Рибарица.