Пожарната посреща празника си със стара техника и липса на кадри
Пожарната посреща празника си със стара техника и липса на кадри / Дарик Плевен
Пожарната посреща празника си със стара техника и липса на кадри
32553
Пожарната посреща празника си със стара техника и липса на кадри
  • Пожарната посреща празника си със стара техника и липса на кадри

Стара техника и липса на достатъчно наличен състав са основните проблеми на Плевенската пожарна служба през изминалата година, това съобщи комисар Емил Маринов, директор на РД "Пожарна безопасност и спасяване" в Плевен. Поводът за анализ на работата през изминалата година е професионалния празник на българските пожарникари - 14 септември.

Всички пожарни автомобили в областта, с изключение на един, получен през 2008 година, са с изтекъл по години и пробег ресурс, допълни комисар Маринов. Той обясни, че по машините често възникват повреди и се създават трудности по поддържането им в постоянна готовност и техническа изправност. Личният състав във всички регионални дирекции на областта пък е недостатъчен за пълното окомплектоване на екипите на дежурните смени, което затруднява пожарогасителната и спасителна дейност при по-големи и сложни произшествия. По думите на комисар Маринов, когато има такова произшествие се налага да се събира свободен от дежурство състав, за да се реагира адекватно на ситуацията.

Ръководителят на Плевенската пожарна изрази съгласието си с подготвяните промени в закона за МВР, според които Гражданска защита и Пожарната ще бъдат слети в една дирекция. Според Емил Маринов по този начин ще бъде избегнато дублиране на задълженията на структурите. За професионалния празник на пожарникарите комисарят пожела на колегите си най-вече здраве и успех както в професионалния така в личния им живот. /Подробности чуйте от комисар Маринов  в прикачения файл.../

Служителите на Плевенската пожарна служба са получили поздравителни адреси от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" при МВР - главен комисар Николай Николов и от областния управител на Плевен Иван Новкиришки. Поздравления до огнеборците са изпратили кмета на Кнежа Симеон Шарабански и Венцислав Спасов, директор на ТД "Национална сигурност". По повод празника на пожарникарите и във връзка с пенсионирането му, с почетен знак на МВР ІІІ степен е награден главен инспектор Радослав Стоянов - началник на РС ПБС Левски.

С обявяване на благодарност и допълнителен платен годишен отпуск от 5 дни са отличени инспектор Здравко Тодоров от пожарната служба в Левски, пожарникар Любомир Гацов от плевенската пожарна и Гълабин Черапански от регионалното управление в Кнежа. Още десет пожарникари от Плевенска област пък получават благодарност и допълнителен 3-дневен  платен годишен отпуск.

Децата на двама загинали пожарникари -Петър Томов и Красимир Наков, са получили дарение от 390 лв. Парите са събрани по време на благотворителен турнир по шахмат между огнеборци от всички районни управления.

От началото на годината до края на месец август районните управления за пожарна безопасност и спасяване /ПБС/ са участвали в ликвидирането на 733 произшествия, възникнали на територията на Плевенска област. Сравнени със същия период на 2009г., те са намалели, защото тогава са ликвидирани 1 215. В обществения и частния сектор са възникнали 178 пожара с материални загуби и 312 пожара в сухи треви, отпадъци и др., без нанесени материални щети.

Освен в ликвидиране на възникналите пожари, огнеборците от областта са участвали в аварийно-спасителни дейности в 132 случая. Това са предимно отводняване, отстраняване на опасни предмети, оказване съдействие на други служби и на граждани. Пожарникарите са помагали и при 8 катастрофи с транспортни средства и битови инциденти с опасни вещества. Регистрирани са 25 случая на лъжливи сигнали за тревога, при същия брой за 2009г. Загинали при пожари през последната година са 3-ма, а 4-ма са ранените.

Всички, които желаят да видят как изглежда Плевенската пожарна служба могат да го направят днес от 8.30 до 11.30 часа и от 13.30 до 17.00 часа.