Повече от 200 лекари от Плевен се включват в националния протест в София
Повече от 200 лекари от Плевен се включват в националния протест в София / dariknews.archive

Над 200 лекари от Плевен ще участват в днешния национален протест на лекарите, който ще се състои в 15:00 часа в София. Сред тях ще бъдат колеги от всички болници в града, Спешна помощ, включително и частни лечебни заведения.

На среща с медиите, председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Плевен д-р Ивайло Пресолски каза:

„Ние не можем да подпишем за пореден път договор, на който ние не знаем окончателния му вид и не знаем по какво ще работим. Не можем да подпишем нещо, което не е окомплектовано, а имахме предварителна договорка за това. Не само, че пациентите вече се чудят накъде да хванат и какво да правят, а и ние не знаем, какво да правим. Те искат да ни превърнат в нещо друго - не лекари, и ние сме против тази работа и за това и логото на протеста сега е „За истинска медицина". Д-р Ивайло Пресолски добави, че лекарите искат да имат повече време за пациента. „Гледайки в бумагите, ние губим представа, кой беше пациентът - мъж ли беше или жена", каза още той.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Плевен д-р Петя Дакова каза, че няма упражнен натиск върху сдружението - нито на национално, нито на регионално ниво, а е взето решение да не се превръщат пациентите в заложници на ситуацията.