Почти 186 хил. лв. дължат тъговци за патентна дейност
Почти 186 хил. лв. дължат тъговци за патентна дейност / netinfo

185 891 лева е общият размер на дължимите данъци за патентна търговия, които търговци от плевенската дирекция на НАП не са внесли. Цифрите съобщават от дирекцията в града. Тази сума включва размера на декларирания данък от минали години, включително до 31 декември 2007.

През 2007 г. се извършиха редица законодателни промени, които се отразиха върху броя на приетите декларации за облагане с окончателен годишен патентен данък. На това се дължи 17-процентното намаление на приетите патентни декларации от ТД на НАП Плевен. Към 31 декември 2007-ма година приходите от патентен данък в Дирекцията са 1 192 917 лв. и представляват 7.5 % преизпълнение над годишния план.

От тази година патентният данък ще се администрира от общините, а размерът му ще се определя от общинските съвети. Данъкът също вече се внася като приход на общината. Дължимите суми за патентен данък към края на 2007 г. обаче трябва да се внасят по сметката на съответната териториална дирекция на НАП, както беше досега.

При забавяне или невнасяне на дължимия данък се начисляват съответните лихви, а след изтичане на определен срок длъжниците се дават на Държавната агенция по вземанията в Русе.

От ТД на НАП Плевен припомнят, че патентният данък може да се внесе по интернет; чрез банков превод по сметка на териториалната дирекция по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци; с пощенски запис за данъчно плащане по сметка на съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.