Плъзна грип
Плъзна грип / Дарик Плевен

Двойно са се увеличили случаите на грип и остри респираторни заболявания в Плевенско. Това нарежда областта на второ място в страната по заболеваемост след София, алармираха от РИОКОЗ Плевен. На следващо място по брой болни са областите Габрово и Пазарджик, показва статистиката.

Само в първата седмица от началото на годината в региона ни са регистрирани 246 болни на 10 000 души население, което е два пъти повече в сравнение с предходната седмица. Прагът за обявяване на епидемия е 300 болни на 10 000, уточниха от инспекцията. Най-засегнати са децата от 0 до 4 години - 1 000 болни на 10 000. На второ място по разпространение на грипа е възрастта от 5 до 14 години - 825 на 10 000.

Засега няма информация за масови отсъствия на ученици от училищата, за огнища на заболяването или за усложнения, уточниха епидемиолозите. Заболеваемостта се проследява ежедневно в 8 джипи практики. Ако бъдат достигнати епидемичните стойности ще бъде свикана Регионалната комисия за борба с респираторните заболявания, за да се реши дали трябва да бъде обявена грипна епидемия, уточниха инспекторите. През миналата седмица контролните практики са регистрирали 275 болни от грип и остри респираторни заболявания. Епидемични нива на разпространение ще бъдат достигнати ако броят им нарасне с още 60 до 335 болни.

Всички лечебни заведения, медицински центрове и общопрактикуващи лекари са снабдени с необходимите количества противовирусни препарати, от които 3 630 дози "Тамифлу", 4 928 "Реленца" и 2 460 опаковки "Ремантадин", допълниха от инспекцията.