Плевенски окръжен съд ще гледа днес делото срещу адвокат Диян Мичев
Плевенски окръжен съд ще гледа днес делото срещу адвокат Диян Мичев / автор Люба Нинова

Окръжен съд Плевен ще гледа днес делото срещу адвокат Диян Мичев, заведено от Окръжна прокуратура по повдигнато обвинение за изнудване. На предишното заседание на 4 юни бяха изслушани всички свидетели на прокуратурата, а делото се отложи поради искане на подсъдимия да бъдат изслушани негови свидетели.

Обвинението срещу адвокат Мичев е, че принудил възрастно семейство от Плевен да му прехвърли собствеността на два автомобила. Юристът заплашил хората, че ако не прехвърлят колите, зет им ще бъде пребит, задържан под стража и осъден по наказателно дело. Такова наистина е заведено в Районния съд в Ловеч и мъжът е оправдан. В това време обаче, възрастните хора вече прехвърлили колите. Наказанието, предвидено при доказване на виновност по такова обвинение, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. Преди десет дни адвокат Мичев заяви пред медиите, че е жертва на престъпен синдикат, състоящ се от магистрати, че е държан в ареста незаконно и че се жалва от родното правораздаване в Страсбург.

Диян Мичев вече е завел три дела - срещу Районен съд Плевен за неправомерно задържане, срещу МВР за полицейски произвол и срещу прокурор Диана Маркова за обида и клевета като длъжностно лице. Срещу юриста  са повдигнати обвинения от Районна и Окръжна прокуратура Плевен по три обвинения - за измама, документно престъпление и за изнудване. Съдебното заседание днес започва в 10.00 часа.