Плевенски деца ще почистват войнишки паметници
Плевенски деца ще почистват войнишки паметници / netinfo

Участници от плевенския клуб “Съхрани българското” ще почистват българските войнишки паметници в Дойран. За инициативата си клубът получи обещание за логистична и политическа подкрепа от Министерство на отбраната.

От плевенския клуб имат идея да обявят кампания за набиране на средства, с които да се обезпечи финансово пътуването на децата.

“Министерството подкрепя всички подобни дейности, които са свързани със съхраняването и опазването на паметниците и може да разчитате на нас за всякаква помощ, когато става въпрос за такива родолюбиви дела”. Това каза Борис Вардев, сътрудник на министъра на отбраната и отговорник за военните паметници.

 “Плевен и областта са дали много жертви във войните за национално освобождение и обединение. Най-важното са гробовете на нашите герои, които са останали на чужда територия. Венецът на славата за 9-та плевенска дивизия е Дойранската епопея”. Това каза Иво Антонов, гл. експерт по военните паметници в Министерство на отбраната.

Кметът на Плевен Найден Зеленогорски обяви, че ще изготви предложение, което ще внесе в Общинския съвет за отпускане на финансова подкрепа на проекта на клуб “Съхрани българското”.

Учениците ще пътуват за Дойран през септември – на 18 и 19, когато е кулминацията на дойранските боеве и най-голямата победа в историята на българската армия през Първата световна война.

Подробности за инициативата чуйте от Иво Антонов в прикачения аудио файл.