Плевен излиза на мирен протест срещу убийците на пътя
Плевен излиза на мирен протест срещу убийците на пътя / dariknews.archive

Плевен ще се включи в мирния протест, обявен за 14 февруари в подкрепа на майката на 4-годишния Паоло от Стара Загора и в подкрепа на каузата за бързо правосъдие за убийците на пътя. Детето бе прегазено от джип в пешеходна зона на 2 юни 2014 г., докато караше колелото си. И до днес няма присъда за виновника - Георги Сапунджиев.

"Мирният протест, който ще се проведе пред съдебните палати в различни градове е, за да поискаме от съдебната система бързо и ефективно правосъдие", сподели  регионалният координатор на фондация „Безопасни улици от Валя", Емилия Карабулева. Фондацията е организатор на протеста в Плевен, а Емилия е една от майките, загубили по нелеп начин детето си на пътя. 20-годишната Мариана беше прегазена от маршрутка в Студентски град в столицата на 14 февруари преди три години. Виновникът - 62-годишният шофьор Димитър Димитров, отнел живота на Мариана, получи само условна присъда от българското правосъдие.

От фондация „Безопасни улици от Валя" призовават плевенчани, които са съпричастни към каузата за безопасност на пътя и за налагането на справедливи присъди за убийците на пътя, да се включат в мирния протест на 14 февруари от 10 часа пред Съдебната палата в града.

„Светът няма да бъде разрушен от хората, които вършат зло, а от онези, които ги гледат безучастно!". С тази мисъл на великия Алберт Айнщайн майката на невръстния Паоло се обръща към всички хора в България, които имат съвест и искат да подкрепят живота и справедливостта. „В Деня на виното и любовта нека ние, българите, да покажем, че ценим и се борим за доброто бъдеще на децата си!", е призивът на организаторите на мирния протест.