ПГ по механоелектротехника в Плевен празнува 65 години от създаването си
ПГ по механоелектротехника в Плевен празнува 65 години от създаването си / obs-pleven

65 години от създаването си отбеляза днес, Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен. На рождения си ден училището посрещна десетки официални гости, партньори и приятели. Празникът на гимназията уважи и Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев. Присъстваха и общинските съветници Диана Данова, Пенчо Дреновски, зам. - кметът Иван Кюлджийски, Йонита Иванова - началник на отдел „Образование“, представители на Техническите университети в Габрово и Русе, на авиационния факултет в Долна Митрополия, бивши учители и ученици на гимназията, представители на бизнеса и др.

Празникът започна с тържествено издигане на националното знаме на Република България, след което бе представена накратко и историята на училището. Началото е поставено преди 65 години, когато с Постановление на Министерския съвет от 10.08.1951г. в Плевен се открива механотехникум. Първият директор е инж. Генчо Дончев, а приетите за първата 1951/52 учебна година ученици са 240.

Началото е трудно и в това е предизвикателството към първите. Техникумът тогава дори няма собствена учебна сграда. Днес, 65 години по-късно, ПГ по механоелектротехника има своето запазено място в образователната система на Плевен, разполага с модерна учебна база и работи по редица проекти. „Гордост за гимназията е, че над 90 на сто от завършилите ученици успяват да се реализират в своята професия“, каза в поздравлението си Таня Лазарова - директор на гимназията. И отбеляза, че празничният ден е и ден за равносметка, и гимназията с гордост може да се похвали с успехите на своите възпитаници и преподавателски екип. Поздравление за празника към учители и ученици отправи и Председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

„Дали 65 години са много или малко, ще покаже времето. Най-верният барометър и безспорно доказателство за постиженията на училището са успехите на неговите възпитаници. Те са и най-вълнуващото признание за работата на поколенията учители, съхранили възрожденския плам и дух! В този празничен за гимназията ден бъдете горди от постигнатото и смело отправете поглед към бъдещето. А то е предизвикателство, за което са нужни много знания, комуникативност и всеотдайност“, каза в поздравлението си Мартин Митев. На всички ученици и учители той пожела здраве, все така успешно да надграждат авторитета на училището, неизчерпаеми сили и амбиция в постигането на нови успехи. „И нека всеки един от вас, когато един ден постигнете своите професионални успехи, да намери време и за своето училище. Защото за вашите учители няма по-голяма награда от това да разберат за вашите успехи“, обърна се към учениците Мартин Митев. За празника си гимназията получи и много поздравителни адреси, в това число от Председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметът на Община Плевен Георг Спартански и др. За празника директорът на гимназията Таня Лазарова връчи юбилейни плакети на Председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и на останалите официални гости. Тържеството за 65-ата годишнина продължи с музикална програма.