accent
accent / dariknews.bg
За трети път Перкусионен ансамбъл „Акцент“ при НУИ“Панайот Пипков“ – Плевен участва в рамките на Европейския младежки музикален фестивал, който се провежда в германския град Пасау, Залцбург – Австрия и на езерото „Комо“ в Италия.

Всъщност перкусионен ансамбъл „Акцент“ изнася концерт в Пасау за четвърти път, обясни единият от ръководителите му и автор на аранжиментите, Августина Серафимова. Тя припомни, че президент на Международния европейски фестивал е Иван Бакалов, който макар и не всяка година кани за участие български музиканти.
„Това за нас е голямо признание и отговорност, защото всъщност и трите пъти сме участвали с различни ученици в състава на „Акцент“, каза Августина Серафимова.
Кореспонденцията относно тазгодишното участие на „Акцент“ е започнала още в края на октомври миналата година.

accent
dariknews.bg

На път за Пасау, Перкусионен ансамбъл „Акцент“ е изнесъл и концерт в унгарския град Кечкемет, за което допринася близкия контакт на създателя на ансамбъла Симеон Серафимов с преподавателя по ударни инструменти в музикалното училище „Золтан Кобей“ – Габор Палотаж, с когото са били заено членове на жури в международен конкурс в Тимишоара – Румъния.

В  Европейския младежки музикален фестивал е имал участници от страни като Германия, Русия, Франция, Англия, Холандия, България, Австрия, Румъния, Китай, САЩ, Швеция.
Преподавателят по ударни инструменти в НУИ“Панайот Пипков“ – Плевен Симеон Серафимов, който създава Перкусионен ансамбъл „Акцент“ през 1984-та година сподели, че за представянето си във фестивала, още през изминалото лято, децата са били ежедневно в кабинета по ударни инструменти и резултатът е налице. Той добави, че по инициатива на самите ученици, много от репетициите са проведени без негово участие.  

„Това ме радва, защото за съжаление в училището не се срещат много такива ученици. Благодарение на тази работа, ние поддържаме нивото на ансамбъла и винаги съм казвал на учениците ми, че трябва да защитават неговото име и да поддържат това ниво“.

accent
dariknews.bg

Симеон Серафимов отбеляза подкрепата на Община Плевен, която е помогнала със средства за реализирането на самото пътуване и преспиване на участниците. Той изрази благодарност за подкрепата на общината, която винаги се е помагала при изявите на „Акцент“ в чужбина.
От своя страна домакините в Пасау са посрещнали на високо ниво плевенските млади музиканти.

accent
accent NUI pleven

Сред предстоящите изяви на младите перкусионисти са празничния концерт по повод патронния празник на НУИ“Панайот Пипков“, който ще се състои на 24 ноември в зала „Божко Шойков“ на училището по изкуствата, както и участието им в конкурса „Франц Шуберт“, който ще се проведе на 28 ноември в Русе.

accent
accent NUI pleven

accent
accent NUI pleven