Отбелязваме Световния ден на околната среда
Отбелязваме Световния ден на околната среда / dariknews

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Честването на този ден е свързан с насърчаване на осведомеността и с дейности за опазването на околната среда в световен мащаб. Отбелязването на Световния ден на околната среда играе ролята на глобална платформа за работа с обществеността. На този ден в над 100 държави, хората обединяват усилията си и правят нещо положително за околната среда и за планетата.

Мотото на Световния ден на околната среда през 2014 г. е "Надигни гласа си, не нивото на морето". Призивът тази година е да се признае, че всички сме изправени пред едни и същи предизвикателства и сме обединени от една обща цел за устойчив живот и бла"оденствие на тази планета.

2014 година е обявена от ООН за Международна година на малките островни развиващи се страни. Отбелязването тази година призовава хората да надигнат глас в знак на солидарност към гражданите на малките островни държави, тъй като в резултат на климатичните промени и нарастващото ниво на световния океан стават по-уязвими и поставени пред много рискове.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в началото на Международната година на Малките островни развиващи се страни 2014г. заяви: „Планетата Земя е нашият общ остров, нека да обединим силите си, за да го защитим".

Какво ще направите за околната среда тази година, за да бъде чут вашия глас? Дали ще организирате кампании за почистване, инициативи за намаляване на хранителни отпадъци, специални дни за ходене на работа пеша, забрани за използване на пластмаса, художествени изложби, инициативи за засаждане на дървета, концерти, танцови събития, въвеждане на устройства за рециклиране, кампании в социалните медии и различни конкурси - всяко действие ще бъде от значение.

Когато усилията ни се умножат в световен мащаб, нашите индивидуални гласове и действия ще имат показателно значение.
За повече информация относно Световния ден на околната среда и за регистрация на инициативи и действия в подкрепа на опазването на околната среда може да посетите: http://www.unep.org/wed/.