От ЧЕЗ обезопасяват щъркелови гнезда в Плевенско
От ЧЕЗ обезопасяват щъркелови гнезда в Плевенско / chez.bg

ЧЕЗ Разпределение България ще обезопаси 100 щъркелови гнезда. Компанията продължава инициативата си за изолиране на опасните за птиците стълбове и проводници чрез монтиране на платформи за обезопасяване на гнезда.

Първите съоръжения вече са монтирани в село Червен брег, Община Дупница и село Дъбован, Община Гулянци. До февруари 2016 г. по-безопасни за птиците стълбове ще има и в общините Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Разлог, Тетевен, Белоградчик, Ловеч и Сливница.

Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалване на гнезда, както и опазване на биологичното разнообразие и живота на птиците.

В периода октомври 2015 г. - февруари 2016 г. компанията планира да постави 100 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Те се поставят на ключови места, които представляват потенциална заплаха за безопасността на птиците и сигурността на електроразпределителната мрежа. Досега на територията на Западна България по този начин са обезопасени 270 гнезда.