Около три години са нужни, за да се получи патент у нас
Около три години са нужни, за да се получи патент у нас / Sofia Photo Agency
Около три години са нужни, за да се получи патент у нас
35588
Около три години са нужни, за да се получи патент у нас
  • Около три години са нужни, за да се получи патент у нас

Получаването на патент в България става най-малко за три години. Причината за това са обработката на много документи, констатации и експертизи, които се изискват от Патентното ведомство, за да се стигне до крайния резултат и дадено изобретение да бъде патентовано. Това обясни за Дарик Зорка Милева, директор на дирекция "Изобретения, полезни модели, промишлен дизайн" към ведомството.

Първата стъпка към получаването на патент на територията на България е подаването на заявка за издаването на такъв. В нея трябва да са включени данни на заявителя, на изобретателя, наименованието на изобретението и негово описание, патентни претенци, чертежи - когато се касае за устройство и реферат. Описанието трябва да разкрива същността на изобретението, какво представлява и как действа, обясни Зорка Милева и посочи, че има специални изисквания, на които то трябва да отговаря, а те са посочени на уебсайта на Патентното ведомство.

Заявката може да се подаде по три начина - директно във ведомството, по пощата или чрез факс, но при последния начин до месец след подаването трябва да се представят оригиналите на документите. Ако изискавнията са изпълнени и всичко е наред, заявката се проверява за класифицирана информация и трябва да се платят съответните такси. Техният размер е посочен на сайта на Патентното ведомство. Те са с различен размер в зависимост от обекта, за който се иска патент и неговия изобретател. Таксите се плащат в тримесечен срок.

Ако има проблеми в описанието или патентните претенции, се кореспондира със заявителя и му се дава тримесечн срок за уточнения. Правят се и проверки за допустимост на правна закрила и допълнителна експертиза. След което в срок от 13 месеца след подаване на заявката заявителят трябва да подаде молба за проучване и експертиза като заплати съответната такса. Ако това се изпълни, на 18-я месец заявката се публикува в бюлетина на Патентното ведомство.

Зорка Млева поясни, че за периода от тази публикация до публикацията за издаването на патент се предоставя така наречената временна закрила. Всяко трето лице може да подаде възражение срещу издаването на патент на заявеното изобретение като представи във ведомството материали, които оспорват патентоспособността му. Следва служебно проучване, експертиза и доклад за него, който се праща на заявителя заедно със становище относно патентоспособността на изобретението. Ако след проведената експертиза и кореспонденцията се установи, че изобретението е патентоспособно и всичко отговаря на изискванията на Закона за патент, то заявителят бива уведомен да плати такси за издаване на патент и тогава ще го получи.

 Желаещите да патентоват свой продукт могат да потърсят компетентна помощ и консултация от представители по индустрилна собственост. Това са хора на частна практика и те са връзката между заявителите и Патентното ведомство. Списък на представителите е публикуван на страницата на ведомството. Там могат да се намерят и различни бланки на документи, които са необходими в процеса на патеноване на дадено изобретение.