/ БТА
Провокативна арт инсталация от изхвърлени на нерегламентирани места отпадъци е оформена в центъра на Плевен. Дивани, черчевета, бидон, фотьойли, автомобилни гуми, счупени мебели и монитори са сред "експонатите", разположени на площад "Възраждане".

Нетрадиционната арт творба е украсена допълнително с красноречиви картинки, които показват "еволюцията" на човека от маймуна към свиня. 

Кметът на община Плевен Георг Спартански посочи, че авторството за тази арт инсталация е негово. "Исках по този начин да направя една провокация, но в добрия смисъл, към гражданското чувство на плевенчани, защото ние с основание сме град, който може да се гордее с много неща, но има и такива, които, ако ги замитаме под килима и не им даваме гласност, няма да вървим напред", подчерта кметът. Той добави, че дълги години общинската управа се бори с нарушителите на чистотата в града, но е невъзможно да бъдат поставени камери на всеки контейнер за смет. 

БТА

"Нека скромно всеки да не мърси 365 дни в годината, за да не се налага геройски, по български, да полагаме титанични усилия и да отчитаме едни мимолетни резултати, а след това да се връщаме в естественото си състояние на мръсотия и неподреденост", каза още кметът. 

Според него, ако няма обществена нетърпимост към прояви на съседи, които "нагло посред бял ден" изнасят боклуците си от мазета, тавани, от ремонти на апартаменти и не се подават сигнали срещу тях, няма как ситуацията с чистотата в града да бъде променена. "Докато правим такива грамади като тази, която показваме днес, България "няма да е земен рай" и "Швейцария на Балканите", добави Спартански.

Той съобщи, че само за миналата година Община Плевен е платила от бюджета си над 570 000 лв. за обезвреждане на нерегламентирани сметища. Само за тази година за пет месеца сумата е 275 000 лв. Спартански подчерта, че ако не бъдат харчени тези пари за почистване на незаконни сметища, то може да бъдат вложени в ремонти на улици или изграждане на детски и спортни площадки. Кметът призова гражданите да подават сигнали за нарушители, които изхвърлят безразборно ненужните им вещи, за да бъдат налагани санкции, а извършителите да бъдат принуждавани сами да почистват. 

Иво Георгиев, управител на фирмата, която отговаря за сметосъбирането, обясни, че на територията на Плевен са разположени големи седемкубикови контейнери, които са безплатни за гражданите. Те са на определени места, предимно на бетонните площадки на старите контейнери и всеки може да се информира за тях на тел.064/80 28 90. В тези контейнери плевенчани могат да изхвърлят строителни отпадъци до няколко чувала и едрогабаритни отпадъци, които са в по-малки количества. "При голям ремонт, гражданите са задължени да си наемат контейнер, в който да изхвърлят събраните отпадъци", добави Георгиев. 

По думите на директора на Регионалната инспекция по околна среда и водите Зорница Йоткова годишно постъпват десетки сигнали за нерегламентирани сметища, като има наложени актове и санкции. 

Необичайната творба от отпадъци ще бъде оставена за няколко дни на централния плевенски площад. 
БТА