ОФКСпартак тръгва от В група, подкрепен със 150 000 от общината
ОФКСпартак тръгва от В група, подкрепен със 150 000 от общината / archive.dariknews

Сред допълнителните точки, внесени за разглеждане на сесията на Общински съвет - Плевен на 27 юни, под номер девет беше разгледано предложение от привържениците на ФК"Спартак"-1919 - Плевен с искане за учредяване на Oбщински футболен клуб "Спартак", който да започне участие в първенството на Северозападна "В" група през сезон 2013 - 2014 година. Предложението беше внесено за разглеждане от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

В седем точки в него са посочени исканията на привържениците на отбора. Сред тях е това за осигуряване на минимум 150 000 лева за участието на ОФК"Спартак" в първенството на Северозападна "В" група, както и в турнира за купата на България, поемането на разходите за консумативи на стадион "Плевен", разработване на Стратегия за развитие на спорта в Плевен и определяне на приоритетни спортове, които да получат допълнително финансиране.

Осъществяването на проекта за изграждане на многофункционален спортен комплекс в близост до стадион "Плевен" също е сред исканията, изложени в предложението. В него пише, че комплексът ще осигури отлични условия за провеждане на тренировките на състезатели от различни спортове, както и за гражданите на община Плевен.
Сред исканията е също и това, в Управителния съвет на ОФК"Спартак" да бъдат включени Даниел Митов, Стефан Доровски и Тони Вашков, а също така в Консултативния съвет по спорта да бъде включен човек от футболните среди.

Предложението стана обект на разгорещени коментари, по време на които беше изтъкната липсата на конкретни параметри, относно средствата, с които ще бъде финансиран клуба от общината.
Наличие на нечисти интереси заподозря Стефан Ганев от БНД-Обединена десница и припомни, че и преди "Спартак"-1919 е бил подпомаган нееднократно.
Найден Зеленогорски посочи, че предишният собственик Иван Динов е вложил 800 - 900 хил. лева в клуба като не е поискал нищо в замяна. Зеленогорски попита също, защо Иван Динов си е тръгнал така бързо и дали общинското ръководство е провело срещи с него.

ОФК"Спартак" тръгва от "В" група подкрепен със 150 000 от общината
netinfo

Иван Илиев поиска от кмета обяснение, от къде ще се вземат нужните 150 хил. лв., за участието на „Спартак 1919" във „В" група и какво следва, ако отборът бъде приет в "Б" група, за където ще са необходими 700 000 лева.

В отговор на въпросите, кметът на Плевен заяви, че с Иван Динов са провеждани многократни срещи. Той припомни, че относно проблемът на предишния собственик във връзка с достъпа му до стадиона са сезирани и прокуратурата, и полицията.

Проф. Стойков пое ангажимент на следващата сесия в края на месец юли, да предложи средства в размер до 150 хил. лв. за издръжка на клуба, в които са включени и охраната, и поддръжката на стадиона.

Кметът обяви, че ще предложи управлението на футболния клуб да се поеме от зам.-кмета по финансите Алексей Зелов, което и ще гарантира контрола върху средствата, отпускани от общината..

Със 17 "за", 6 "против" и 10 "въздържали се" , предложението за учредяване на Общински футболен клуб „Спартак Плевен"- Плевен беше прието.

10 август е датата, до която футболният клуб трябва да се регистрира, след тегленето на жребия в края на юли.