Обучават втори екип за работа с робота-чудо Да Винчи
Обучават втори екип за работа с робота-чудо Да Винчи / Дарик Плевен

Втори екип за извършване на операции с роботизираната система da Vinci S, подготвят в плевенския Медицински университет, информират от учебното заведение. Екипът ще бъде представен на 15 юли от 12:30 ч в зала „Хипократ" от Ректора на университета проф. Григор Горчев.

Първият етап от обучението на специалистите е осъществен в Центъра за обучение по лапароскопска хирургия към Европейския институт по телехирургия IRCAD-EITS в Страсбург, Франция от 7 до 10 юли тази година.

Ректорът проф. Григор Горчев е единственият за Югоизточна Европа сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система Да Винчи, която функционира в Плевен от 2008 г. Проф. Горчев е член на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия и Световната асоциация по роботизирана хирургия.

Взема участие в І-вия и ІІ-рия Световен конгрес по роботизирана гинекология в САЩ, със специална покана от организаторите да изнесе доклади за европейския опит в роботизираната гинекологична хирургия. През 2009 г. участва в І-вия Европейски симпозиум по роботизирана гинекологична хирургия в Милано, Италия, а през есента на тази година е поканен да изнесе доклад и на ІІ-рия Европейски симпозиум по роботизирана гинекологична хирургия в Лунд, Швеция.

Роботът da Vinci S е свръх модерна технология за опериране на злокачествени тумори, която дава възможност за работа на чужди специалисти от голямо разстояние. Самият хирург оперира дистанционно само чрез натискане на определени копчета.

Извънземното творение на американците има четири ръце, с които борави безупречно, не прави грешки и скъсява времето на операцията двойно дори тройно.

През месец април тази година проф. Горчев алармира, че има опасност операциите с медицинското чудо да бъдат преустановени поради липса на финансиране. По-късно стана ясно, че от началото на втората половина на годината ще има клинична пътека по роботизирана хирургия.