Обсъдиха конкретните стъпки по финансиране строежа на регионално депо
Обсъдиха конкретните стъпки по финансиране строежа на регионално депо / netinfo

Конкретните стъпки за осигуряване финансиране от Европейския съюз на изграждане на ново депо за твърди битови отпадъци в Плевен е обсъдил кметът на общината Найден Зеленогорски на среща с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Това съобщават от пресцентъра на общината.

Работният проект за строителството на депото, изготвен от Община Плевен, предвижда изграждането на три клетки за твърди битови отпадъци, две клетки за строителни и производствени неопасни отпадъци, както и стопански двор с необходимите сгради и съоръжения, осигуряващи нормалната експлоатация на обекта. Определеният терен е собственост на Община Плевен, отреден от междуведомствена комисия с издадено Решение на Комисията за земеделски земи за промяна предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди. За проекта е издадено Решение по ОВОС от РИОСВ Плевен. Той е одобрен от Областния експертен съвет, издадено е и разрешение за строеж.

Депото ще обслужва общините Плевен, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър, Пордим и Гулянци. Министерството на околната среда и водите избра този регион като потенциален за подготовка и строителство на съоръжения, необходими за прилагане принципа на регионално управление на отпадъци по линия на финансов инструмент ИСПА на ЕС. Община Плевен е определена и като водеща при комуникациите за реализацията на проекта.

Стойността на новото депо за твърди битови отпадъци е 10 400 000 евро.