teteven
teteven / archive

Още един одобрен проект за възрастни хора и лица с увреждания стартира в Тетевен, съобщават от пресцентъра на общината. Той е за патронажна грижа, финансирането е малко повече от 186 хил. лв. и е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През януари общинският съвет прие предложение от кмета д-р Мадлена Бояджиева за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ към Министерството на труда и социалната политика. Още тогава д-р Бояджиева сподели, че целта е да се изгради модел на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания, които да предоставят интегрирани, здравни и социални услуги в домовете на хората и че това е много добра възможност за Тетевен. Преди месец кметът подписа договора със социалното министерство за безвъзмездна финансова помощ, което даде старт на дейностите по проекта.

Основните дейности са предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещите се лица с увреждания и възрастни хора, предоставяне на психологическа подкрепа, консултиране, ще се провеждат обучения и супервизии на персонала. Ще бъде закупено и транспортно средство за извършване на мобилната здравно-социална услуга.

Целевите групи, които попадат в обхвата на услугата „Патронажна грижа“, са хора на възраст над 65 години, които са с ограничени възможности или в невъзможност за самообслужване; хора с валидно експертно решение на ТЕЛК; с хронични заболявания, нуждаещи се от продължително наблюдение и здравни грижи; хора след оперативна интервенция и след хоспитализация, нуждаещи се от краткосрочно наблюдение и здравни грижи. Капацитетът на услугата е не по-малко от 60 потребители от община Тетевен.

С изпълнението на този проект освен че ще бъде обърнато по-голямо внимание на възрастните хора и лицата с увреждания, но и ще бъдат разкрити нови работни места в общината.