Обновената джамия в село Малиново отвори врати
Обновената джамия в село Малиново отвори врати / obl.admin.lovech, nikolay.kolev

Построената преди повече от 400 години джамия в ловешкото село Малиново отвори врати основно ремонтирана, съобщиха от областна администрация-Ловеч. С подменен покрив, външна фасада и с изцяло нови килими, светото място за ислямското вероизповедание посрещна вярващите жители на селото с тържествена церемония. На нея присъстваха заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн, плевенският мюфтия Ниджатин Мустафов, Областният управител на Ловеч Милко Недялков, зам.-областните управители на Ловеч Цецка Димитрова и Юнал Мъстънов, кметът и зам.-кметът на Ловеч Минчо Казанджиев и Ертан Хасан и представители на посолство на Република Турция в България.

Обновената джамия в село Малиново отвори врати
netinfo

С помощта на местния благодетел Ислям Атакан, административната помощ на община Ловеч и финансовата подкрепа на спонсори, след две години работа, джамията отново е отворена за вярващите.

Следващото предизвикателство пред Ислям Атакан е местната църква. Съвестният жител на село Малиново търси средства за реновирането на православната света обител. За нея ще са нужни 5 000 лв.

Обновената джамия в село Малиново отвори врати
netinfo

В словото си, Областният управител изтъкна, че човек като Ислям е капитал и символ на единството между религиите и етносите в България. Нека всички следваме неговото дело и се учим да бъдем единни и загрижени един към друг, добави губернаторът.