НУ Христо Ботев отбеляза своя 80 годишен юбилей
НУ Христо Ботев отбеляза своя 80 годишен юбилей / archiv.DarikNews

Днес официално откриха барелефа на Христо Ботев в двора на началното училище, носещо неговото име.

Празникът на НУ "Христо Ботев"-Плевен по случай 80-годишнината от създаването му, започна с дефиле на мажоретки и духова музика, а при откриването на барелефа на поета - революционер, бе вградена капсула с послание към поколенията.

Директорът на училището Цветелин Горанов каза в словото си: "Поставяйки този паметник в двора на училището, той вечно ще ни напомня за епохалното дело на Ботев, за стремежа му за извисяване на България. Той е израз на дълбоката ни почит към творците и революционерите, към онези, които стъпка по стъпка съградиха новата българска култура, новата българска държава".

НУ "Христо Ботев" отбеляза своя 80 годишен юбилей
netinfo

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков откри барелефа с думите "80 години са период, за който може да се каже в каква посока върви едно училище. Като човек, който има и чист сантимент към това училище, аз ще кажа, че вие сте училището, което стои стабилно. Вие давате много здрави основи, върху които вашите ученици изграждат и могат да стигнат високи кули", каза проф. Стойков.

Директорът Цветелин Горанов прочете текста на посланието, което ще бъде вградено. Обръщението бъде прочетено отново на 100-годишния юбилей на училището.

Под съпровод на Общинския духов оркестър и мажоретки, всички участници в тържеството се включиха в шествие по централната пешеходна улица на града.

Тържеството продължи в ДКТ "Иван Радоев" с двучасов концерт, в който участие взеха и част възпитаниците на НУ "Христо Ботев"-Плевен.