Няма да броят бюлетините в Кнежа
Няма да броят бюлетините в Кнежа / dariknews.bg

Няма да има повторно преброяване на бюлетини в община Кнежа, стана ясно на първото заседание по делото за повторно касиране на кметския вот.
Две жалби бяха внесени срещу резултатите от частичните избори - от кандидатът за кмет, издигнат от ГЕРБ - Гълъбин Хиков и от
общинският ръководител на ГЕРБ в Кнежа - Катя Герговска.
В двете жалби е посочено, че са:"допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които като краен резултат водят до опорочаване волята на избирателите", което прави решението на ОИК - Кнежа незаконосъобразно.

Съдът не уважи жалбата на Катя Герговска, тъй като се оказва, че няма право да представлява процесуално политическата сила и на практика делото срещу избора на Симеон Шарабански за кмет на Кнежа се води само по жалбата на опонента му от ГЕРБ Гълъбин Хиков.
Сред основните мотиви в жалбата на Хиков, с която се иска ново касиране на изборите в Кнежа, е този за прозрачността на бюлетините, което според жалбоподателя е нарушило тайната на вота на избирателите.

Изненадващо, адвокатът на Хиков, Николай Диков обяви, че оттеглят искането си за съдебно-техническа експертиза, която трябваше да установи дали качеството на изборните книжа е отговаряло на изискванията.
На въпрос от съда означава ли това, че се отказват и от този мотив в жалбата си, Диков отговори, че мотивът остава, а отказват само
експертизата.

Съдът отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетини в 6 от избирателните секции в община Кнежа с мотива, че подобно броене не би могло да докаже твърденията за контролиран вот.

Разпоредено бе в 3-дневен срок, ЦИК да предостави на съда техническите образци от бюлетините, ОИК-Кнежа - решението за утвърждаване на тези изборни книжа, а областната управа - Плевен, да представи протоколите, с които е възложена и приета от печатница поръчката за отпечатването им.

Следващото заседание по делото, съдът насрочи за 29 май от 10:30 часа.