nen4ev
nen4ev / dariknews.archive
Бившият военен министър Николай Ненчев коментира в Плевен нашумялата отново тема за бойните самолети в Българската армия и за отношението на президента Румен Радев по въпроса.
„Много съм озадачен. За пръв път от 30 г. насам като военен министър осигурих 2,5 млрд. за модернизация на Българската армия. В края на мандата ни беше нужен още един месец, за да затворим процедурата, да обявим поръчката и да започнем. Тази година можехме да имаме първите изтребители.
Аз бях на изслушване в Комисията към НС. Казах всичко, което зная по този въпрос и то е, че по таблиците, които бяхме изработили, нямаше никакво основание за каквото и да е безпокойство".

Относно работата на парламентарна комисия по въпроса с бойните самолети, Ненчев каза:

"Очевидно, което е и констатацията на комисията, амбицията на Румен Радев е наклонила везните в една погрешна посока. Казах го много ясно – това, което ме безпокои, че решението за един конкретен вид самолети не стана публично достояние. Моята идея беше, този въпрос да бъде обсъден публично – пред журналисти, експерти и всеки заинтересован, и да кажем по какви критерии тази комисия е взела съответното решение и да чуем хората. Пак казвам - в края на миналата година трябваше да затворим този въпрос".

Бившият военен министър Ненчев изрази и своето притеснение относно това, че вече има решение на Народното събрание за тези 2,5 млрд. лева, предвидени за Българската армия.

„Не забравяйте, че първите вноски, за които никой не говори са предвидени т.е. тези пари ще бъдат загубени от въоръжените сили. Парите са предвидени, но те няма да бъдат използвани и ще бъдат върнати в бюджета, което е силно обезпокоително“.
Николай Ненчев припомни, че едно връщане на процедура би забавило много целия процес.

„Дълбоко съжалявам. Ходих от група на група в НС. Говорих почти с всеки депутат, който има отношение, за да убедя Народното събрание да гласува този разход и че в тази силно усложнена среда за сигурност не е добре да отлагаме проекти за модернизация. Струва ми се, че в крайна сметка може да има някакъв умисъл, но във всички случаи решенията на президента Радев и на министъра на отбраната в служебното правителство са силно обезпокоителни“, каза бившият военен министър Николай Ненчев.

Николай Ненчев, който е лидер на БЗНС беше в Плевен за отбелязването на 70-та годишнина от гибелта на Никола Петков - лидер на БЗНС и на обединената демократична опозиция 1946-47 г.