Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти влезе в сила
Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти влезе в сила / dariknews.bg

От 31 декември 2012 година в сила влиза новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Един от основните моменти в нея е, че производителите на млечни продукти няма да могат в рамките на едно предприятие да произвеждат продукти от мляко и т.нар. „имитиращи" продукти, които съдържат растителни мазнини.

Имитиращите продукти ще бъдат разположени на отделни щандове в магазините, които са ясно обозначени с надписи „Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко", гласят разпоредбите.

Наредбата е изготвена в защита на потребителите и в нея ясно е описано, какво точно представляват отделните продукти, които имат право да носят на етикетите си „млечни". Дадени са точни описания по отношение на сиренето, кашкавала, изварата, киселото мляко, айряна и дори за не толкова често срещаните на пазара ни кефир и кумис.

Производителите няма да могат по едно и също време в едно и също предприятие да произвеждат двата вида млечни продукти, но това не означава, че те няма да могат да преминават от едно производство към друго. В текстовете на наредбата обаче е записано задължително уведомление на дирекциите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в еднодневен срок за промяната. Производствените планове пък ще могат да се променят веднъж на шест месеца.

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти трябваше да влезе в сила още през октомври. По искане на Европейската комисия обаче гратисния период беше удължен до края на годината. Целта е производителите и преработвателите да могат да настроят производствените си мощности.

Контролът по изпълнението на текстовете е възложен на БАБХ.