НАП връща данъци на млади семейства с ипотечен кредит
НАП връща данъци на млади семейства с ипотечен кредит / archive.dariknews

За месец и половина в oфисa на НАП Плевен са подадени вече 60 годишни данъчни декларации от млади семейства с ипотечен кредит, имащи право на данъчното облекчение един от членовете му да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината.
Oбщо 190 млади двойки са се възползвали от тази възможност през 2013 година. Условието е да се подаде годишна данъчна декларация, към която да се приложи документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размерът на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на данъчното облекчение е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

От офиса на НАП-Плевен посочиха необходимите условия, при които може да се ползва данъзното облекчение, според които договорът за ипотечния кредит трябва да е сключен от лице, което има граждански брак, сключен към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение за млади семейства.
Поне единият от двамата съпрузи трябва да е бил под 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит.
Ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година като данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита.
Лсъщо така лицето трябва да представи писмена декларация от съпруга или съпругата, че няма да ползва данъчното облекчение за 2013 г.

Данъчното облекчение се ползва с подаването на годишна данъчна декларация до 30 април 2014 г. в офиса на НАП по постоянен адрес. Към нея задължително трябва да се приложи и документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницита по ипотечния кредит за закупуване на жилище.

След проверка на данните в декларацията и приложените към нея документи. Ако проверката на документите установи, че в резултат на това, че лицето пползва облекчението, се е получил надвнесен данък върху доходите, той ще бъде възстановен в 30-дневен срок от подаването на декларацията.

В случай, че сумата за възстановяване е над 500 лв., служителите на НАП изготвят официален писмен документ - акт за прихващане или възстановяване. В него се описват размерът на данъка за възстановяване и неплатени данъчни задължения/ако има такива/.

Сумата от данъчното облекчение се прихваща, ако имате дългове към бюджета, или се възстановява по посочената банкова сметка, в случай че нямате неплатени публични дългове. Актът за прихващане или възстановяване задължително се подписва от служител на НАП и от лицето, ползващо данъчното облекчение след уведомление по телефона.

Допълнителна информация за ползването на данъчното облекчение за млади семейства гражданите могат да получат на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на разговор от цялата страна.