Най-старото вино в избата на ИЛВ-Плевен е от 1892 година
Най-старото вино в избата на ИЛВ-Плевен е от 1892 година / archiv.DarikNews

При отбелязването на 110-годишнината на Института по лозарство и винарство, главен асистент Ваньо Хайгъров, представи винарската изба на института.

"В момента се намирате в най - старата изба в България, построена в 1892 година по френски проект и умишлено е създадена в ската на местността "Кала тепе", за да може да се съхраняват вината при тази естествена температура, която целогодишно е 15 градуса", разкаха Ваньо Хайгъров.

 

Найстарото вино в избата на ИЛВПлевен е от 1892 година
netinfo

Тук е единствената колекция от стари вина, като и в момента има вина, произведени тук, още при основаването на избата. Има вина от грозде, което е селекционирано от Института по лозарство и винарство, вина от местни български сортове, от интрудуцирани български сортове, както и десертни вина.

Найстарото вино в избата на ИЛВПлевен е от 1892 година
netinfo

В избата има и вина, подарени на института от бившия "Винпром".
Бутилките умишлено се съхраняват, като музейни експонати и нямат органолептични свойства, като вкус, мирис, аромат. Това са стари вина, които имат единствено колекционна стойност.

Найстарото вино в избата на ИЛВПлевен е от 1892 година
netinfo

Общо в избата има около 4000 бутилки, като освен тези, които служат за експонати има други, които се съхраняват легнали, по всички правила за съхранение и са годни за консумация.
Стените и тавана на избата са покрити със специална плесен, доставена от бивши служители в института от Токай - Унгария и тя придава характерния вкус и аромат на старите вина.

Вината не се продават и са част от богатството на плевенския институт по лозарство и винарство. С тях се участва в различни конкурси, уточни Ваньо Хайгъров.