Най-големият град в света намери побратим в наше лице
Най-големият град в света намери побратим в наше лице / Вероника Христова

Най-големият град в света - 32-милионният Чунцин в Китай, е на път да стане побратим на Плевен. Кметът Найден Зеленогорски вече е подписал споразумение за намерение за побратимяване с един от районите в Чунцин  - Янгчуан. Новината съобщи самият градоначалник, който преди дни се завърна от официално посещение в Китай на делегация от Националното сдружение на общините в България. В България има едва 7 града, които са побратимени с градове от Китай и Плевен е сред тях, припомни кметът Зеленогорски, визирайки подписаният преди години договор с Чинджоу.

Бъдещият ни нов побратим Чунцин като територия е колкото Австрия. В него са локализирани 104 от топ 500 на световните компании в света. 1 000 са научно-изследователските институти в китайския мегаполис.

Идеята за подписването на споразумение за намерения за бъдещо сътрудничество между райони на Чунцин и български градове е дошла от китайското правителство. От всички присъстващи градове само Плевен и Добрич са получили такова предложение, подчерта кметът Зеленогорски.

Янгчуан е нов район и в него живеят едва 1.1 милиона души, но там има силно развита индустрия и в момента се строят около 100 завода едновременно, разказа още плевенският градоначалник.

Чунцин е най-големият производител на автомобили  в Китай, като в него са позиционирани повече от 400 фабрики за производство на автомобилни части, разказа още кметът.

Идеята е китайците да заработят с плевенските машиностроителни заводи, разкри Найден Зеленогорски и допълни, че за 10 декември се очаква тук да пристигне китайска делегация бизнесмени.

Високите технологии и създаването на съвместни предприятия в това направление е друга област, в която е възможно добро сътрудничество между Плевен и Янгчуан.