Над 5,5 млн. лв. е внесеният корпоративен данък в НАП Плевен
Над 5,5 млн. лв. е внесеният корпоративен данък в НАП Плевен / снимка: Dariknews.bg

5 млн. 571 хил. лв. корпоративен подоходен данък са внесли юридическите лица в плевенския офис на НАП за осемте месеца на 2010 год., съобщават от пресцентъра на приходната агенция. Събраната сума съставлява 58% от годишния план, а в сравнение с 2009 год. постъпленията са с 2 млн.лв. по-малко. Още през юни всички подадени в офис Плевен 6 177 броя годишни декларации по чл.92 от ЗКПО за финансовата 2009 год. са били обработени.

Обобщените данни на декларираните резултати от дружествата сочат, че печалбата им за 2009 год. е 88,8 млн. лв., което е значително по-малко от предходната година. Загубата пък е в размер на 43,2 млн. лв., т.е. тук се отчита значително нарастване като ефект от  световната криза, загуба на пазари и снижение на икономическата активност на фирмите. По тази причина, от една страна размерът на дължимия и внесен годишен данък е значително по-малко от този през предходните години, а от друга - месечните постъпления от авансови вноски също са в намален размер.

От НАП напомнят на всички задължени лица, че съгласно последните промени в Закона за държавния бюджет за 2010 год., коефициентът за определяне на месечните авансови вноски за корпоративния данък по Закона за корпоративното подоходно облагане става 1,1%. Ако представителите на дружествата са подали декларация за намаляване на авансовите вноски, не е необходимо да подават нова такава.