На днешния ден е създадена българската военна авиация
На днешния ден е създадена българската военна авиация / БГНЕС

На днешния ден се навършват 104 години от създаването на военната ни авиация. През далечната 1912 година на 16 октомври за пръв път се използва самолет като бойно средство. Употребяват го българските летци и поручици Продан Таракчиев и Радул Милков, демонстрирайки ударна мощ над Одрин.

След това датата се превръща в символ на най-добрите традиции във военната авиация и през 1963 г. официално се обявява за празник на авиацията и Военновъздушните сили.

Към 9,30 часа на 16 октомври 1912 г., подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет „Албатрос" и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач.

Този полет е исторически, макар да продължава час и половина - освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.

Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 година. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името „Въздухоплавателно отделение".

През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада.

В наши дни в рамките на Стратегията за национална сигурност сред функциите на ВВС са отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни.

Главната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.