Митични създания оживяха преди седмица в Тръстеник
Митични създания оживяха преди седмица в Тръстеник / dariknews.bg

Точно преди седмица на 07.01.2012г. за пореден път в Тръстеник оживяха митични създания, прогонващи злите сили.

Митични създания оживяха преди седмица в Тръстеник
netinfo

От незапомнени времена в град Тръстеник се провежда празника Ивановден и съпровождащия го мистичен ритуал "Кьорава кобила".Ритуалът е свързан с легенда, която разказва за стопанин с името Иван, който станал един от най-богатите жители в селото чрез вярната си ослепяла кобила, която довела в дома му цял табун с коне.
От тогава на този ден в Тръстеник очакват с нетърпение на 7 януари в дома им да влезе маскирания впряг, който се нарича "Кьорава кобила". Кобилата е направена от специално скеле под което застават двама силни мъже.Скелетът на добичето е покрит със стари черги а отпред е поставена конска глава направена от дърво и закичена със звънец.

Митични създания оживяха преди седмица в Тръстеник
netinfo

Кобилата се води задължително от старец-водач, придружен от бабичка. Задължителни персонажи са булка и младоженец-символ на живота и малко конче, олицетворяващо берекета, поп, лекар и др.

Митични създания оживяха преди седмица в Тръстеник
netinfo


В основата на маскарада е кобилата и нейното разиграване. Посетения се счита за защитен от болести и зли сили и цялата година да не се отърва от берекет.Заключителната част на празника е на площада, където се повтарят действия като разиграване на кобилката, раждането на малкото конче, краденето на невестата и венчавката на младите.
Конкурсът е организиран от НЧ"Неофит Рилски-1872" с помощта на Кметство - гр.Тръстеник . Наградите бяха осигурени от спонсори.Журито беше от 3 читалищни дейци и то определи 2 първи награди, 2 втори и 1 трета награда .
Участваха 9 кьорави кобили.Това е показател, че тръстеничани уважават своето минало и че традицията няма да изчезне, когато старите учат младите, как да я подължат