Максимална и ефективна присъда за акушерката Ковачева поискаха майки от Плевен
Максимална и ефективна присъда за акушерката Ковачева поискаха майки от Плевен / archiv.DarikNews

Десетина майки излязоха тази неделя на протеста, който беше обявен в над 10 града в страната. Поводът за протеста беше пребитото бебе Никол от акушерката Ковачева. Мотото на събитието, организирано от активни граждани чрез социалната мрежа Фейсбук беше: „Защити Никол! Тя е бебе!".

Максимална и ефективна присъда за акушерката Ковачева поискаха майки от Плевен
netinfo

Петя Лазарова, която е майка на дете на година и 9 месеца заяви "Първото ни искане е за максимална и ефективна присъда и за отнемане на правото й на работа не само за три години, а да й бъде забранена всякаква хуманна дейност в областта на здравеопазването".

Максимална и ефективна присъда за акушерката Ковачева поискаха майки от Плевен
netinfo

Друго искане на протестиращите е да не се прекъсва естествения ход след раждането, т.е. след нормално раждане, 1 час след това майката да може да си вземе детето и да го гледа. "Това е в полза на акушерките. Съгласете се, че не могат да гледат много деца и в крайна сметка се изнервят, ако останат на една жена да гледа десет деца. Но това не ги оправдава", категорична е Петя Лазарова.

Тя уточни, че искането се отнася и за случаите на раждане със секцио, когато майката след излизане от Реанимацията и вече е способна психически и физически, да има възможност да вземе и да гледа детето си.
Разбира се, в случаите, когато се налага и в двата случая, да могат да се обръщат към акушерките и медицинския персонал за да им бъде оказана помощ.
"Ние не искаме нещо непосилно. Навсякъде в Европа е така", обясни младата майка.

Тя отбеляза, че протестът не е насочен към всички акушерки изобщо и посочи текста в един от плакатите: "Новият живот е във вашите ръце". "Искаме и промяна в системата - не може да работиш 24 часа, недопустимо е, но това не оправдава жената", заяви Петя Лазарова.